Avrupa'ya Göre Türkiye'de Asgari Ücret

Yıl sonuna yaklaşırken 2023 yılında asgari ücretin ne kadar olacağı konuşulmaya başlandı. 2023 yılında asgari ücretin hangi oranda yükseleceği tartışma konusu oldu. 

Avrupa'ya Göre Türkiye'de Asgari Ücret

Asgari ücreti Türkiye'de 2015 yılına kadar bir çok Avrupa ülkesinin üzerindeydi. Fakat daha sonra durum değişti, Türkiye'de asgari ücret bir çok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı. 

 Türk iş'e göre ekim ayında 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırı 24.186.00 TL'dir. Bu paranın yarısı da 12.093.00 TL'dir. Asgari ücretin bu miktara çıkabilmesi için iki nokta on dokuz katına çıkması gerekir, yani 119 zam yapılması lazım. 

Bir çok Avrupa ülkesinde asgari ücret hesaplanırken buna dikkat edilmektedir. Fakat Türkiye'de 2015 yılından beri yoksulluk sınırına dikkat edilmeden asgari ücret belirlenmekte bu da bir çok insanın maddi olarak zorlanmasına yol açmaktadır. Asgari ücretin belli bir miktar yükseltilmesi hiç bir işe yaramamaktadır; zira gıda, giyim gibi yapılan ihtiyaçlara yapılan zam oranları o kadar yüksek olmaktadır ki, bırakın asgari ücretliyi bir doktor ya da mühendis bile geçinmekte zorlanmaktadır.