Asgari Ücrette Ağır-Orta-Hafif İşler Nedir?

2019 yılı asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. Önceki gün toplanan komisyonda flaş bir gelişme yaşandı ve TÜİK, asgari ücret için 3 rakam önerdi. Öneride asgari ücretin hafif, ağır ve orta işlerde farklı olması istendi. Peki bu ne anlama geliyor?

Asgari Ücrette Ağır-Orta-Hafif İşler Nedir?

TÜİK 'in asgari ücret önerisi kafaları karıştırdı.

Türkiye İstatistik Kurumu Önceki gün Asgari ücret tespit komisyonuna, asgari ücret için 3 teklif verdi. Verilen öneride ağır işler için asgari ücretin 2 bin 213, orta işler için bin 978 ve hafif işleri için ise  bin 841 TL olması istendi.

Bu öneri sonrası vatandaşların kafası karıştı. Ağır, orda ve hafif işlerin ne olacağını merak eden asgari ücretliler, internet üzerinde araştırmalara başladı.

2016 ÖRNEĞİ

2016 yılı asgari ücret belirleme aşamasında Türk İş bir açıklama yapmış ve asgari ücretin, çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli işlere göre belirlenmesi gerektiğini söylemişti. Hatta Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, konu ile ilgili “Bir tekstil ya da gıda sektöründe çalışanla, madende çalışanın durumu bir olmamalı.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu talep o zamanlar havada kalmıştı ama TÜİK, önceki gün önerdiği teklifte ağır, orta ve hafif işler için asgari ücretin ayrı şekilde olmasını talep etti. 

Buradaki ağır, orta ve hafif işler, tehlike grubuna göre sınıflandırılacak. Ağır işler olarak madenler, taş ocakları gibi işler örnek gösterilebilir. Hafif işler sınıfına da masa başı işler, çalışma saati az olan basit işler örnek olarak gösterilebilir.

KİM BELİRLEYECEK?

Asgari ücret bu şekilde belirlenirse hafif, orta ve ağır işler ayrımını kim yapacak? Bu sınıflandırma adil şekilde yapılabilecek mi? soruları kafaları karıştırıyor. Ancak burada en önemli nokta, ağır-hafif-orta işler işverene bırakılmamalı. 

SOSYAL MEDYADAKİ TEPKİLER

Sosyal medya kullanıcıları, bu açıklama sonrsı yaptıkları paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

"Devletin resmi kurumu olan tüik bile yalancı hafif iş yapan ekmeği 50 kruşa orta hafiflikte iş yapan 75 kruşa ağır iş yapan 1 lirayamı yiyor bu ne saçmalık devlet bile ayrımcı"

"'165 kiloyum ben kac TL zam alacam. Kilo ilk defa işe yarayacak'"

"Ben 52 kiloyum o nasıl olacak. Asgari ücretten daha az mı alacağım."

ASGARİ ÜCRETLİLER NE DİYOR?

Asgari ücretliler ise, 2019 yılı için en az 2 bin TL istiyor. Siz de aşağıdaki yorum kısmından, ağır, orta ve hafif işler konusundaki yorum ve taleplerinizi yazabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDUĞUNDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN;

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN