Asgari Ücretliye İkinci Tazminat En Az 2.543 Lira

Vatandaşların işten ayrılmaları durumunda hak kaybını engellemek için bazı düzenlemeler bulunuyor. İşçinin haklarını koruyan kıdem tazminatının yanında bir ek tazminat daha var, birçok çalışanın bundan haberi yok.

Asgari Ücretliye İkinci Tazminat En Az 2.543 Lira

İş sözleşmesi feshi yapılırken hem işverenin hem de işçinin bazı hakları bulunuyor. Bu şartlar yerine getirilmediği takdirde işçi işverene, işveren işçiye bazı ödemeler yapmak durumunda kalabiliyor. İşveren iş feshi sürecinde gerekli işlemleri yerine getirmeyince bu durum ek bir tazminata yol açıyor.

İhbar Tazminatı

Bu durum ihbar tazminatı olarak adlandırılıyor. Burada işvereninde işçinin de iş akdini sonlandırmadan karşı tarafı bilgilendirmesi gerekiyor.

İşçinin alabileceği iki tazminat bulunuyor. Kıdem tazminatı için en az bir yıl çalışmak gerekiyor ama ihbar tazminatı için bu süre geçerli değil.

İhbar Tazminatı Nasıl Alınır?

Bu tazminattan yararlanabilmek için çalışanın sözleşmesinin belirsiz süreli olması gerekiyor. Bununla beraber iş akdinin de haklı bir nedene dayanmaması gerekiyor. En önemlisi ise iş sözleşmesinin kanunda belirtilen ihbar süreleri karşı tarafa tanınmadan feshedilmiş olması gerekiyor.

2 ve 8 Hafta Arasında Değişiyor

İhbar tazminatı için çalışma süresine göre farklı tarihler bulunuyor. İş Kanunu'nun 17. Maddesi'ne göre; ihbar süresi, işyerindeki çalışma süresi 6 aydan az olan işçi için 2 hafta; 6 aydan 1.5 yıla kadar olan işçi için 4 hafta; 1.5 yıldan 3 yıla kadar olan işçi için 6 hafta; 3 yıldan fazla olan işçi için 8 hafta. Bu süreler sözleşmeler ile artırılabiliyor.

İş Kanunu ve Borçlar Kanunu uyarınca, iş sözleşmesine 2 aya kadar deneme süresi konulabiliyor. Böyle bir durumda, iş akdinin deneme süresi içinde feshi halinde ihbar tazminatı ödenmiyor.

İşçide Ödeyebilir

Eğer işçi ihbar sürelerine uymadan işten ayrılırsa bu kez işçi, işverene aynı şekilde ödeme yapıyor.

İşveren, ihbar süresi içinde işçiye yeni bir iş bulması için gerekli iş arama iznini vermek zorunda. Bu süre ise günde 2 saatten az olamayacak.

İhbar Tazminatı Ne Kadar Ödenir?

6 aydan az 2 hafta Yarım maaş

6 ay-1.5 yıl 4 hafta 1 maaş

1,5-3 yıl 6 hafta 1,5 maaş

3 yıl ve üstü 8 hafta 2 maaş

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /