Asgari Ücretli Çalışanların Gıda Alım Gücü Azaldı

Asgari ücretle geçien vatandaşların gıda ürünlerinde alım gücü, Haziran ayında Reel olarak senelik yüzde 3.18 oranında düşüş gösterdi.

Asgari Ücretli Çalışanların Gıda Alım Gücü Azaldı

Asgari Ücretli Çalışanların Gıda Alım Gücü Azaldı

Asgari ücretle geçien vatandaşların gıda ürünlerinde alım gücü, Haziran ayında Reel olarak senelik yüzde 3.18 oranında düşüş gösterdi.  Birleşik Metal İşçileri Sendikası Araştırma Merkezi'nce TÜİK Madde fiyatları, TÜFE ana grup ve alt ana gruplar verileri üzeirnden derlediği bilgilere göre, ücreti enflasyon oranında artan asgari ücretlinin gıda ürünlerinde alım gücü Haziran ayında 2018 yılına göre yüzde 3.18 oranında üşüş gösterdi.

Araştırma sonuçlarına göre, asgari ücretli çalışanlarının alım gücü yaşadığı ürünlerin başında 11.7 oranla meyve yer alırken, ekmek ve tahıllarda yüzde 7.7, ette alım gücü %5.5 , süt , peynir ve yumurta grubunda alım gücünün yüzde 4.6 oranına geldiği belirtildi. Katı ve sıvı yağlarda alım gücü kaybı yüzde 5.8, balıkta alım gücü kaybı yüzde 6.7 oranına geldi. Şeker, reçel, bal , çikolata ve şekerleme grubunda alım gücü kaybı yüzde 1.9 oranında gerçekleşti. 

Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın Dönem Raporunda, "Dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama 1 bin 971 TL’dir. Bu harcama sadece gıda için yapılması gereken minimum tutardır. 2003 yılının Haziran ayında 4 kişilik bir aile günlük minimum 13.7 TL’ye sağlıklı beslenebilirken bugün ancak 65.7 TL’ye sağlıklı beslenebilmektedir. Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), Haziran 2019 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı verilerini hesapladı. Hesaplamaya göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 65.7 TL, aylık 1.971 TL’lik harcama yapması gerekiyor. Buna göre yetişkin bir kadının sağlıklı beslenmesi için yapması gereken harcama tutarı 16.91, yetişkin bir erkeğin 17.49, 10-18 yaş arası bir çocuğun 18.61, 4-6 yaş arası bir çocuğun ise 12.69 TL. Bu verilere göre yoksulluk sınırı da 6 bin 818 TL oldu." ifadeleri yer aldı.