Asgari Ücrete Yüksek Zam Bekleyenlere Kötü Haber Geldi

Asgari ücrete Ocak ayında 9-10 bin lira gibi bir rakam bekleyenlere kötü haber geldi.

Asgari Ücrete Yüksek Zam Bekleyenlere Kötü Haber Geldi

Yılbaşına az bir süre kala asgari ücrete gelecek zam için heyecanlı bekleyiş daha da arttı. Dün TÜİK, enflasyon oranlarını açıkladı. Enflasyon rakamları sonrası asgari ücret hesaplamaları başladı bile. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz sözleri sonrası asgari ücrete enflasyon hesaplaması yapıldı.

9-10 Bin Lira Gerçekçi Değil

TÜİK’in enflasyon rakamlarını açıklamasıyla beraber yıllık enflasyon yüzde 85,51 oldu. Ancak bu son 12 ayın enflasyon rakamı. Asgari ücret hesaplaması yapılırken Aralık ayından itibaren yaşanan enflasyon baz alınacak. Bu da yüzde 55 gibi bir rakama denk geliyor. Asgari ücrete 9-10 bin lira seviyelerinin gerçekçi olmadığını belirten Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, gelebilecek zam oranını CNN Türk ekranlarında açıkladı. İşte Bayram’ın asgari ücretle ilgili o açıklamaları;

 Merkez Bankası önceki yılsonu beklentisi yüzde 60 iken yüzde 65 seviyesine çıkarmıştı. Biz bunun bir söylem dili olduğunu gerçekte böyle bir oranın olmayacağını söylemiştik. Şu anki yüzde 85’lik oranı şöyle okumalıyız. Bir önceki yılın aynı ayına göre geçen enflasyondur.

Şu andaki enflasyon rakamları yüzde 55. Şu anda her ne kadar Merkez Bankasının beklentisine göre yüzde 65’lik enflasyon öngörülse de yılsonu enflasyon beklentileri yüzde 75’ten aşağı çıkmayacaktır. Merkez Bankası bunu tekrar revize edecektir. Eğer yüzde 75 enflasyon olacağını farz edersek asgari ücretli temmuz ayında yüzde 30’luk fark aldı. Daha önceden almadığı önceki dönemlerin katlandığı yüzde 40-45’lik fark var. Asgari ücret üzerine yüzde 40’lık artış yaparsak 7 bin 700 TL civarında gelir eğer yüzde 45 artış yaparsak 7 bin 945 TL civarında gelir. 8 bin lira psikolojik sınır, bu tutar açlık sınırının üzerinde, an azından bir dönemde açlık sınırının üzerinde bir rakam belirlenmesinde fayda var. Bu 8 bin lira en az rakam. Piyasada dolaşan 9 bin, 10 bin, 11 bin lira seviyeleri gerçekçi değil” ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /