Asgari Ücrete Vergi Yükü

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, asgari ücret ile ilgili bir açıklama yaptı ve "Asgari ücret tutarındaki gelirlerin vergi dışında bırakılmasını ve ikinci vergi dilimine geçiş miktarı olarak da ortalama işçi ücretinin bir yıllık tutarının belirlenmesini talep ediyoruz." dedi. İşte o açıklama.

Asgari Ücrete Vergi Yükü

Asgari ücrette dikkat çeken açıklama.

Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan bir son dakika açıklamasında bulundu.  Hak-İş Genel Merkezi'nde yapılan başkanlar kurulu toplantısından önce basın toplantısı düzenleyen Arslan, çalışanların ücretleri üzerinde ağır vergi yükü olduğunu ve bunun değişmesi gerektiğini söyledi. 

Arslan yaptığı açıklamada, Hak-İş uzmanları ve akademisyenlerin katkılarıyla "Vergi Reformu Raporu" hazırladıklarını söyledi. 

2007 'DE 15 ASGARİ ÜCRET VERGİYE GİRİYORDU ŞİMDİ 7 ASGARİ ÜCRET...

Söz konusu rapor ile ilgili konuşan Arslan, "Hem AB ülkelerindeki hem de ülkemizdeki vergi uygulamalarını karşılaştırdık. 2007'de yaklaşık 15 asgari ücret tutarı yüzde 20'lik vergi dilimine girerdi. Geçen yıl 7 asgari ücret tutarı yüzde 20'lik vergi dilimine girdi. Aradan geçen yıllarda vergi dilimlerinin çalışanlar aleyhine nasıl değiştiğini bu somut bir şekilde gösteriyor. Almanya ile Türkiye'yi kıyasladık. Orada mümkün olduğu kadar aile, çocuk ve medeni durumun vergilendirmede doğrudan etkili olduğunu ve bunun da işçiler lehine düzenlendiğini gördük. Çalışanların asgari ücret tutarındaki gelirlerinin vergi dışında bırakılmasını ve ikinci vergi dilimine geçiş miktarı olarak da ortalama işçi ücretinin bir yıllık tutarının belirlenmesini talep ediyoruz." dedi. 

TAŞERON AÇIKLAMASI

KİT 'lerde çalışan taşeron işçilerin ve yüzde 70 uygulamasının kapsamı dışında kalan işçiler ilei lgili konuşan Arslan,  sendika olarak mücadelelerini sürdürdü. 

Arslan, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na asıl iş ve yardımcı işle ilgili eklenen geçici maddenin kadroya alınan taşeron işçilerin iş kollarında bazı değişikliklere yol açacağına dikkati çekerek, "Büyük bir çabayla örgütlediğimiz üyelerimiz bir kanun maddesindeki değişiklikle sendikalarından kanun zoruyla başka sendikaların üyesi yapılmaya itilmişlerdir. Bu durum örgütlenmede bizi ciddi bir krizle bu yıl içerisinde karşı karşıya getirecektir. Bunun ortadan kaldırılması yönündeki çabalarımız bundan sonra da hız kesmeden devam edecektir." dedi.

KREDİ VE KREDİ KARTI BORÇLARI ARTIYOR

Arslan yaptığı açıklamanın sonunda, işçilerin kredi ile kredi kartı borçlarının giderek arttığını ve bu borçlarının sürdürülebilir şekilde düzenlenmesini talep ettiklerini söyledi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA