Asgari Ücret Zammı İçin Rakam Açıklandı: 2020 Yılı Zammı En Az...

Asgari ücret 2020 yılı zammı için son dakika açıklaması geldi. İşçi kesimini masada temsil edecek Türk İş , asgari ücret için isteyeceği rakamı duyurdu. İşte açıklama..

Asgari Ücret Zammı İçin Rakam Açıklandı: 2020 Yılı Zammı En Az...

Asgari ücret için ilk rakam açıklandı.

2020 yılı asgari ücret tespit komisyonu önümüzdeki hafta toplanacak. 2 Aralık 2019 Pazartesi günü komisyon ilk toplantısını Çalışma Bakanlığı 'nda gerçekleştirecek. İşçi kesimini komsiyonda temsil edecek Türk İş 'ten asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması geldi. 

ARRAŞTIRMALAR YAPILDI

Türk İş tarafından yapılan araştırmada , bir çalışanın aylık yaşam maliyetinin 2 bin 526 TL seviyesinde olduğuna dikkatler çekildi. Yeni yıl asgari ücret zammı belirlenirken bu rakamın dikkate alınması gerektiğine yer verildi. 

KOMİSYONDA KİMLER VAR?

Asgari ücret tespit komisyonunda  taraf var. İşçi kesimini temsilen Türk İş ile DİSK , işveren kesimini temsilen TİSK, hükümeti temsilen Çalışma Bakanlığı olacak. 

Komisyonda Türk-İş adına işçileri Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat temsil edecek. 

Asgari ücret ile çalışan işçi sayısının net olarak bilinmediğini ifade eden Irgat, “Toplam işçi sayısı 14 milyon. Bu işçilerin sadece 1 milyon 894 bini sendikalı. Yani örgütlenme yok. Bu nedenle de asgari ücret çok yaygın. İşçiler sendikal haklarını kullanamadıkları için özellikle özel sektörde asgari ücrete mahkûm oluyor. Asgari ücretli sayısı açıklanandan çok daha fazla. 14 milyon işçinin yaklaşık 10 milyonu asgari ücretli” ifadelerini kullandı. 

GEÇTİĞİMİZ YIL İŞÇİ KOMİSYONA GELMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl asgari ücret komisyonunda bir ilk yaşandı. Bir işçi komisyonun ilk toplantısına katıldı ve sorunlarını ilk elden hükümet ve işveren kesimine anlattı. Hükümetin asgari ücret zammı için enflasyona baktığını ifade eden Irgat, 2020 yılı enflasyon beklentisinin 8.5 oranında olduğunun hatırlatılması sonrası “12 aylık ortalamaya göre ise enflasyon yüzde 16. Bir TÜİK’in açıkladığı enflasyon var, bir de yaşanan enflasyon var” ifadelerini kullandı. 

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLMALI?

Türk İş 'in yoksulluk araştırmasına dikkatleri çeken Irgat 2020 yılında asgari ücretin en az 2526 TL olması gerektiğini söyledi. Irgat şunları söyledi:

 “Bizim araştırmamıza göre bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 2 bin 526 lira. Bu bizim 33 yıldır yaptığımız hesaplara dayalı bir araştırma. Araştırmada ortaya çıkan sonuç en önemli göstergedir” dedi. Geçen yıl komisyonda bir asgari ücretli işçi de yer almıştı. Bu yıl için ise Irgat, “Henüz karar vermedik. Ancak bu yıl olmayacak herhalde”

Asgari ücret anketine katılmak için TIKLAYIN

ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDUĞUNDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN >>

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA
Kaynak Cumhuriyet