Asgari Ücret ile İlgili Yeni Açıklama

Asgari ücret ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Yapılan incelemeler ve karşılaştırmalar sonrası asgari ücretin Avrupa ülkelerinin gerisinde kaldığı belirtildi.

Asgari Ücret ile İlgili Yeni Açıklama

Türk Lirası'nın döviz kurları karşısında değer kaybıyla birlikte bu yıl asgari ücretin alım gücünde de önemli bir düşüş yaşandı.

2018 yılında 1603 liraya çıkartılan net asgari ücretle 353 euro almak mümkündü. Ancak bahar aylarının gelmesi ile birlikte artık asgari ücret ile 197 euro alınabliyor. 

Türk Lirası'nın en düşük seviyesinden son günlerde yükselişe geçmesi ile birlikte şimdiki asgari ücretin euro karşılığı 225 euro  seviyesine kadar geldi. Fakat bu miktar, asgari ücretin euro bazında zirve yaptığı 2016 yılının yüzde 45 gerisinde kaldı.

2016 yılında brit asgari ücret ile toplamda 518 euro alınabilirken şimdi aynı miktarda euro alabilmek için 3682 TL gerekiyor. Ancak brüt asgari ücret şimdi 2029 TL. Buna bakıldığında 1653 TL'lik kayıp yaşandı.

2016'da aylık brüt asgari ücretle 518 euro almak mümkünken, 4 Ekim 2018 günü aynı şekilde euro almak için brüt asgari ücretin 3682 TL olması gerek. Ancak brüt asgari ücret aylık 2029 TL ile bu oranın çok gerisinde kalıyor.

Türkiye'deki asgari ücret Batı Avrupa ülkeleri ve Yunanistan'a kıyasla her zaman daha düşüktü. Fakat Türkiye 'de asgari ücretle çalışan işçiler tarihsel olarak bazı Doğu Avrupa ülkelerinden daha yüksek maaş alıyordu.

2001 yılında Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz ve kur şokuna rağmen asgari ücret Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Romanya, Litvanya gibi ülkelerin üzerinde yer alıyordu.

Fakat 2016 yılından bu yana değer kaybetmeye başlayan TL nedeniyle asgari ücret neredeyse tüm AB ülkelerinin altına geriledi, uzun yıllardır üzerinde yer aldığı Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkelerin çok gerisine düştü.

Türkiye'deki asgari ücret, bir zamanlar iki katına yaklaştığı Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk gibi ülkelerin seviyesine düştü.

2016'da Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir işçi Polonya'daki işçiden yüzde 20 daha fazla maaş alırken bugün yüzde 42 daha az kazanıyor.

TÜRK İŞ, İŞVERENLERE SESLENDİ: 1 BİN TL YAPIN

Hemen hemen tüm ürünlere art arda gelen zamlar sonrası vatandaşlar zaten geçenemediği asgari ücret ile artık hiç geçinemiyor. Bu nedenle geçtiğimiz gün Türk İş bir açıklama yapmış ve imkanı olan işverenlerin asgari ücreti 2 bin TL yapmasını istedi.

KULİSLERDEKİ İDDİA

Geçtiğimiz gün Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Şahin yaptığı açıklamada asgari ücret için düşünülen tutarın 1800-1850 TL olduğunu söylemişti.

Peki sizce asgari ücret 2019 yılında ne kadar olmalıdır? Yorumlarınızı aşağıdan yapabilirsiniz.

ASGARİ ÜCRET HABERLERİNDEN, TÜM GELİŞMELERDEN HABERDAR OLMAK İÇİN;

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

Facebook grubumuza katılmak ve diğer adaylarla bilgi alış verişi yapmak için >>>>TIKLAYIN

Kamubulteni.com | Ankara - ÖZEL HABER