Asgari Ücret Görüşmeleri Başladı-Taşeronlar Gözardı Edildi

Asgari ücret görüşmeleri başladı. Ama ücret zamları YHK ile sabitlenen taşeron işçilerin sorunları gözardı edilmeye başlandı.

Asgari Ücret Görüşmeleri Başladı-Taşeronlar Gözardı Edildi

Enflasyon taşeron işçileri vurdu.

Çalışma hayatının şimdiki konusu asgari ücret görüşmeleri. Komisyon toplandı ve ilk görüşmesini yaptı. İlk görüşmenin ardından en az 3-4 toplantı daha yapılacak ve asgari ücret Aralık ayının son haftasında açıklanacak. 

Çalışma hayatının şimdiki konusu bu olurken taşeron işçiler ezilmeye devam ediyor. 2020 yılına kadar Yüksek Hakem Kurulu tarafından yapılan sözleşmeye dahil olan ve maaş zamları toplu sözleşme ile belirlenen taşeron işçiler ile kadroya geçen işçiler, yüzde 4 oranında zam alacak.

Aynı işi yapan taşeron ve kadrolu çalışanlar arasındaki maaş farkı taşeron sisteminde yer alan büyük adaletsizliği gözler önüne seriyor. Ancak Hakem Kurulu’nun aldığı bu karar ise bu durumun kadrolular arasında yaşanmasına zemin hazırladı. Yeni kadroluların 2020 yılına kadar yılda sadece başka hiçbir ekleme olmadan yüzde 8 alacak. Bu durum taşeron sistemindeki gibi maaşlar arasındaki makasın açılmasına neden olacak.

Enflasyon oranının alacakları zammın yaklaşık üç katına denk geldiği bu dönemde taşerondan kadroya geçen işçiler ise şimdiden geçimlerini nasıl sağlayacaklarını kara kara düşünmeye başladılar. Yapılan zamların işçilerin cebine girmeden enflasyon canavarının midesine götüren bu durumunu ise sendikalar eşitlik ve adaletten uzak olduğunu belirtirken, çalışma barışının da bozulabileceği uyarısında bulundu.

Kamubulteni.com  | Ankara
Kaynak: Sgkrehberi