Araç Alıp Satacaklar Dikkat Otomobillere Büyük Zam Geliyor

Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesi tüm alanlarda olduğu gibi otomobil sektörüne de ağır darbe vuracak. Yılsonuna kadar araçların fabrikadan çıkış fiyatına yüzde 25 zam gelecek. Bunun alıcıya ulaşması çok daha yüksek olacak.

Araç Alıp Satacaklar Dikkat Otomobillere Büyük Zam Geliyor

Araç alıp satarken bir kez daha düşünün. Mayıs ayı ile beraber araç fiyatlarında ciddi zamlar bekleniyor. Rusya-Ukrayna Savaşı ile beraber maliyetlerin ciddi oranda artması otomobil fiyatlarını önemli bir oranda arttıracak. Yılbaşından beri Türkiye’de araç fiyatları ortalama yüzde 8 oranında artarken bazı modellerde zam oranları yüzde 20’leri aşmıştı. Ancak sektör temsilcileri asıl darbe vuracak zammın mayıstan sonra kademeli olarak geleceğini belirtti.

Fabrikadan Çıkışı En Az Yüzde 25 Zamlı Olacak

Savaşla beraber üretim maliyetlerinden dolayı zammın geleceği bekleniyordu. Ancak ne kadar olacağı konusunda ilk defa rakamlar paylaşıldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis üyesi Ziya Alp Gülan, yılsonuna kadar otomobillerin sadece fabrikadan çıkış maliyetinin yüzde 25 artmasının beklendiğini söyledi.

Son yıllarda otomobil pazarında yaşanan gerilemeye dikkat çeken Gülan, "Pazar bu yıl da düşmeye devam etti. Mart ayında yüzde 30'luk kayıp yaşadık. Çip krizine bağlı olarak araç bulunurluk sorunu olduğu için talepteki düşüşü çok algılamadık ama başka bir tehlike çıktı karşımıza. Yeni zamlar. Bu sefer bizden kaynaklanmayan sadece dışarıdaki sorunlar nedeniyle yüzde 25'e yakın bir zam beklentisi var" dedi.

Enerji ve Lojistik Maliyetleri Arttı

Maliyetlerde yaşanan artışı örnek gösteren Gülan, "Sadece Rusya-Ukrayna savaşında paladyum madeninin gelmemesi ve zamlanması nedeniyle içten yanmalı motorlarda üretim maliyeti 200 dolar arttı. Diğer yandan enerji maliyetleri yükseldi. Lojistik maliyetleri arttı. Ayrıca, küresel çapta enfl asyon artışı yaşanıyor. Tüm bunları topladığımızda maalesef kur artmasa bile yılsonuna kadar otomobillerin Türkiye'ye yüzde 25 zamlı gelecek" diye konuştu. Bu zamların Türkiye’ye yansımasının çok daha farklı olacağını da kaydetti.

Hammadde Fiyatlarında Rekor Artış

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt ise "Son dönemde hammadde fiyatlarındaki rekor yükseliş ve lojistik maliyetlerindeki artış otomobillerin zamlanmasına neden olacak. Mayıs ve hazirandan itibaren bu zamları görmeye başlayacağız" dedi. Bozkurt, son yıllarda Türkiye'de otomobil fiyatlarının önemli oranda artmasının satışlara da olumsuz yansıdığına vurgu yaparak, "Çip krizi hiç gündemde olmasaydı ve dilediğimiz kadar araç tedarik edebilseydik bile bu fiyatlar, döviz kurunun seviyesi ve mevcut kredi imkanları ile en fazla geçen yılı yakalardık" ifadelerini kullandı.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /