Araç Alacaklar Dikkat BDDK Kredilerde Güncellemeye Gidiyor

Araç alacak vatandaşları ilgilendiren haber BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben’den geldi. Otomobil kredilerinde tutar ve taksit sayısının arttırılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Araç Alacaklar Dikkat BDDK Kredilerde Güncellemeye Gidiyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, otomobil kredilerinde tutarın artırılacağına işaret ederek, taksit sayısının artırılması ile ilgili de önemli bazı açıklamalarda bulundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben A Para'da soruları yanıtladı. Yerli otomobilin çıkışıyla otomobil kredileri konusunda da artırım olacağını açıkladı.

BDDK Başkanı Akben’in açıklamaları

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben bir televizyon canlı yayınında yapığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Genelde biz her yıl başında birtakım güncellemeler yaparız. Geçenlerde temassız kartlarla ilgili 500’e çıkarttık. Pandemi ile birlikte hayatımıza girdi. Önce biraz çekinceli davranılıyordu. Sonra bakıldı ki bizim bankacılık sisteminin bu konuda güvenilir bir altyapısı var. Şu anda orayı güncelledik. Bunun yanında otomobil tarafında da güncelleyeceğimiz rakamlar var. Sektör temsilcileriyle geçen hafta bir toplantı yaptık. Orada tabi bizim teşvik ettiğimiz bir alan var. İthal araçlar tarafında değil de yerli araçlar tarafında kredi daha etkin olsun. Haliyle içerideki sanayinin teşviki de önemlidir burada. Aynı zamanda ithalatın da yerliye kayması önemlidir. Sayıyla birlikte orada miktar da var 120 bin, 300 bin, 750 bin diye dilimler var. O dilimlerde güncelleme yaparak diyelim ilk dilim 120 bin. 120 binin yüzde 70’ini kredi alabiliyorlar. Onları güncelleyeceğiz.

Yakın zamanda dediğim gibi sektörle görüşülüyor. Onların bir talebi oluyor bizim düşüncemiz oluyor. Bunun cari açığa etkisi ithalata katkısı ne olacak. Orta yolu bulacağız. Taksit sayısının artırılması tarafında şu an ne yapacağız bunu Merkez Banka’mızla Hazine Bakanlığı’mızla görüşüp orta yolu bulacağız."

Sektör Temsilcilerinden açıklama

OYDER Başkanı Turgay Mersin, 300 bin liranın altında aracın olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Otomobil fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Malum kurlar, ÖTV matrahlarındaki geçişlerle fiyatlar yükseldi. Tedarik sıkıntısıyla yaşanan yükselmeler de var. '300 bin TL'nin altında pek araç kalmadı' dersek doğrudur. Müşterilerin binmek istediği araçlar 450 bin TL ile 500 bin lira bandında. 300 bin liranın altındaki araçlar boş araçlar.

BDDK Başkanı’yla görüştük. Kredi kullanım oranlarındaki güncellemeyi istedik. Orada ciddi anlamda fiyatlar yükseldiği için 300 bin liraya yüzde 30 kredi kullandırılabiliyor. Bu 90 bin lira yapar. Keza faiz artışı olması taksit sayılarının yükselmemesi müşterilerin alımlarını aşağı çekmiştir.

Faizler düşecek mi

BDDK Başkanı faizlerin düşeceğini söylüyor. Faiz düştüğünde piyasalar açılır ama piyasa şu anda bunu çok satın almış değildir. 1 ay önce 35-40’lara varan faizler vardı bu yüzde 20’lere indi. Cumhurbaşkanımız faizlerin düşmesi yönünde çalışma yapıyor.