Arabası Olanları Üzen Haber: Yeni Vergi Geliyor

Arabası olanları üzecek son dakika haberi geldi. Belediyelerin gelirlerinin arttırılması için yeni yerel yönetimler kanununa eklenen maddede vatandaşlardan yol ve trafik payı alınması ön görülüyor.

Arabası Olanları Üzen Haber: Yeni Vergi Geliyor

AK Parti 'den yeni düzenleme: Yol ve Trafik Payı vergisi geliyor.

Cumhuriyet 'ten Emine Kaplan bugün kaleme aldığı yazısında , AK Parti 'nin yerel yönetimler için hazırladığı yeni taslağında bir ek vergiyi de eklediğini belirtti. Arabası olan vatandaşlardan MTV 'nin yüzde 10 'u kadar yol ve trafik vergisi alınacak.

PARA HAVUZDA TOPLANACAK SONRA DAĞITILACAK

Vatandaşlardan alınacak bu para bir havuzda toplanacak ve illerin nüfus ile yüzölçümlerine göre dağıtılacak. Belediyelerin gelirlerinin arttırılması için getirilecek yeni vergi , araç sahiplerinden alınacak.

ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARINA YEŞİL PASAPORT

Söz konusu yeni taslak ile, eski belediye başkanlarına yeşil pasaport verilmesi ve ücretsiz toplu taşıma uygulamasını mesai saatlerine göre düzenlemesi , büyükşehir belediyesi genel sekreter ile yardımcı atamalarınında yeni kriterler getirilmesi planlanıyor. 

ÇEVRE VERGİSİ ARTIYOR

Söz konusu düzenleme ile konutlara ait çevre vergisinde , büyükşehir ve diğer yerler ayrımı kaldırılıyor ve verginin su tüketim miktarı esas alınmak üzere metreküp başına en az 17 kuruş en fazla 47 kuruş seviyesine çıkarılması planlanıyor. 

MTV 'NİN YÜZDE 10 'U KADAR...

Yeni düzenleme ile birlikte araç sahipleri, MTV 'nin yüzde 10 'u kadar bir ücreti, belediyelerin ulaşım, trafik altyapı ve üstyapı gizmetlerinde kullanmak üzere ödeyecek. 

Bu para Maliye Bakanlığı tarafından alınacak. Cumhurbaşkanı bu oranı yüzde 1 'e indirmeye ya da yüzde 20 'ye çıkarmaya yetkili isim olacak. 

Havuza aktarılacak bu paranın yüzde 40 ’ının yüzde 90’ı nüfus ve yüzde 10’u yüzölçümü kriterleri esas alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı büyükşehir belediyelerine tahsili takip eden ayın sonuna kadar gönderilecek. Kalan yüzde 60’lık pay aynı süre içinde yüzde 90’ı nüfus ve yüzde 10’u yüzölçümü kriterlerine göre büyükşehilerdeki ilçe belediyelerine en geç 15 gün içinde dağıtılmak üzere İller Bankası’na aktarılacak.

Peki siz yeni vergi hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.