Araba, Telefon, Gıda, Mobilya... Yüzde 20 Fiyat İndirimi Müjdesi Geldi

Son dakika haberi: Dolar kurunda yaşanan düşüşün ardından fiyatlara indirimler yakın zamanda yansımaya başlayacak. İndirimlerle ilgili açıklama geldi.

Araba, Telefon, Gıda, Mobilya... Yüzde 20 Fiyat İndirimi Müjdesi Geldi

Dolarda düşüş sonrası yüzde 20 indirim bekleniyor.

Dolar kurunda son günlerde yaşanan düşüşün fiyatlara yansıması bekleniyordu. Bu konuda ilk bilgiler  geldi ve araba, beyaz eşya, telefon ve gıda ürünlerinde indirimlerin yakın zamanda geleceği bildirildi. Sabah Gazetesi'nde yayımlanan haberde, dövizdeki düşüşün fiyatlara etkisi değerlendirildi. 

Kasım ayında 8,52 TL ile tüm zamanların rekorunu kıran dolar kuru, bu tarihten sonra düşüşe girdi. 3 aylık süre içinde dolar kurunda 1,5 TL'lik gerileme görüldü ve dolar kuru 7 TL 'ye kadar geriledi. Bunun  olumlu bir gelişme olduğunu ve yakın zamanda fiyatlara yansımasının beklendiğini söyleyen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, firmaların ithalat yaparken bankalarla belli bir kur üzerinden anlaşma yaptığını söyledi ve "Bu anlaşmaların süresi 3 ay da bir yıl da olabilir. Asıl bu süreler bittiğinde yeni siparişlerde bu kurdaki düşüş hissedilecektir. Bizim sektöre yönelik yapılacak vergi düzenlemesi ile mobil araçlarda yüzde 20'ye varan bir indirim söz konusu olabilir diye düşünüyorum. Böylelikle fiyatlar makul seviyeye gelir." dedi.

BEYAZ EŞYA

Dolardaki düşüş sonrası beyaz eşya ürünlerine de indirim gelmesi bekleniyor. Konu ile ilgili açıklama yapan Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, fiyat indirimleri için kurun bu seviyede 3-4 ay devam etmesi gerektiğini söyledi.

ELEKTRONİK

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan , döviz kuru ile ilgili yaptığı açıklamada, "Dövizde yaşanan gerilemenin şubat ayının sonuna kadar, yaklaşık yüzde 10'luk fiyat düşüşlerine imkan tanıyacağını öngörüyoruz. Şimdiden eğitim ve iş için çok tercih edilen notebookların fiyatlarına yansımaya başladı. Ana kategoriler arasında yer alan TV ve telekom ürünlerinde de kademeli olarak ay sonuna kadar fiyat düşüşleri bekliyoruz." dedi.

GIDA FİYATLARINA İNDİRİM

En çok şikayet edilen konu ise gıda fiyatları. Son dönemlerde çokça gündeme gelen gıda zamlarında da indirim bekleniyor. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkan Vekili Rint Akyüz, indirimlerin özellikle yağ  fiyatlarında ve bakliyatlarda olacağı bildirildi. 

Bunun yanı sıra süt ve süt ürünlerinde de fiyat indirimi geleceğini söyleyen Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, "Tarımda gübre, mazot, ilaç gibi doğrudan dövize endeksli yüksek bir maliyet söz konusu. Buradaki gerileme fiyatlara olumlu yansıyacaktır elbette. Özellikle pirinç ve fasulye gibi ithalata bağımlı ürünlerin fiyatlarında yüzde 10-15 civarında indirim olur" ifadelerini kullandı.

MOBİLYADA İNDİRİM

İstikbal Mobilya Genel Müdürü Mehmet Ali Yörük, fiyatların indirilmesi ile ilgili şunları söyledi: "Dövizdeki değer kaybı istikrarlı olursa elbette bunu liste fiyatlarımıza düşüş olarak yansıtırız. Biz fiyat listelerimizi 3 aylık periyotlar halinde belirliyoruz. Düşüş kalıcı olursa 1 Nisan'da belirleyeceğimiz listede fiyatlarımız yüzde 7-8 daha düşük olacaktır."

ARABA FİYATLARI

Toyota Türkiye CEO'su Ali Haydar Bozkurt, yaptığı son dakika açıklamasında arbaa fiyatlarının daha da artmayacağını söyleyerek, "Sektörde 50'ye yakın marka, 280 modelle hizmet veriyor. Dolayısıyla burada büyük bir rekabet söz konusu. Birkaç 100 TL'lik fark için tüketici başka markayı tercih edebiliyor. Yani fiyatta yoğun bir rekabet yaşanıyor. Bu nedenle herkes fiyatını en düşükte tutmak için ciddi analizler yapıyor. Kurlar böyle devam ederse önümüzdeki dönemde firmalar ya faizdeki yükselişi tüketiciye yansıtmamak için faiz kampanyaları yapabilir ya da liste fiyatlarında indirime gidebilirler" değerlendirmesini yaptı. Sektörün hiçbir zaman kurdaki yükselişi aynı oranda fiyatlarına yansıtmadığını söyleyen Şahsuvaroğlu Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da, "Yeni kurla gümrüklenecek araçlar için elbette bu düşüş önemli. Kurun gerilemesiyle en azından fiyatlarda artış olmayacağını öngörebilirim, bunu da çok önemli buluyorum"

AYAKKABIDA İNDİRİM

Ziylan Ayakkabıcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan yaptığı son dakika açıklamasında, "Fiyatlar şu sıralar zaten cazip. Sektör için asıl önemli olan kurdaki gerilemenin kalıcı ve istikrarlı olması. Bizim ana hammaddelerimizin tamamı dövizle temin ediliyor. Gerileme kalıcı olursa yaz sezonunda fiyatlar yüzde 8-10 daha düşük olacaktır" dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA