Araba Fiyatlarında Kur Ayarı: Kampanya Başladı

Sıfır arabalarda dolar kurunun düşmesi ile birlikte indirim ve kampanyalar başlatıldı. Kampanyaların başlaması ile ikinci el arabada da bir miktar fiyat düşüşü olduğu ve fiyatların dengelendiği bildirildi.

Araba Fiyatlarında Kur Ayarı: Kampanya Başladı

Kur ayarı geldi: Sıfır arabada kampanya başladı.

Sıfır arabalarda , dolar kurunun düşmesinin ardından fiyat indirimleir ve kampanyalar başladı. Pandemi ve dövizin yükselişi sonrası fiyatlar artmış geçen sene sıfır araba satışları durmuştu. Son günlerinde dolar kurunda hızlı düşüşün görülmesinin ardından fiyatlar da inmeye başladı. 

YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Ocak ayının ilk günlerinden bu yana dolar kuru yüzde 5 civarında düştü. Ocak ayının başında 7.50 TL seviyesinde olan dolar kuru, bugün 6.97 liraya geriledi. Yaşanan düşüş sonrası otomobil firmalarından da açıklama geldi. Döviz kurundaki düşüşün yanı sıra özellikle finansman kampanyalarının pazara olumlu yansıdığını ifade eden sektör temsilcileri , yaptıkları son dakika açıklamasında bu ayın sonunda ciddi bir satış beklediklerini söyledi.

Hyundai Assan Genel Müdürü Murat Berkel, araba alımı satımı hakkında yaptığı açıklamada döviz  kur farkını kampanyalarla avantaja dönüştürdüklerini söyledi ve “Şubatta, ocak ayına göre biraz daha hareketlilik var. Kurdaki gevşemeyi yansıtmak amacıyla 10 Şubat'ta ilave kampanya açıkladık. Örneğin; Tucson modelimizde 37 bin TL'ye varan indirim yapıyoruz. Ayrıca, 0 faiz avantajımız da var. Böylece kur farkını kampanyalarla avantaja dönüştürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer de bir açıklmada bulundu. Kılıçer yaptığı açıklamada, dövizdeki düşüş sonrası fiyatların düşmeye başladığını ve bunun satışlara olumlu yansıdığını söyleyerek, “Sektör 2021’e hızlı bir giriş yaptı. Bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 60,3 artış gösteren satışlar 2021 için yapılan yüksek tahminleri destekler bir ortam yarattı. Ama yine de temkinli olmamızı gerektiren şartlar da önümüzde duruyor. Şubat ayı satışlarının, iki ayın sezonsal farklılığı kadar artmayacağını düşünüyorum. Ama yine de sektör ocak ayına göre daha yüksek bir satışa ulaşacak. Bunun en büyük destekçisi ise düşen kurlarla beraber artan kampanyalar olacak. Bu kampanyalar haliyle müşterilerin alım maliyetlerini bir miktar aşağıya çekecek.” dedi.

Citroen Türkiye Pazarlama Direktörü Selen Alkım ise kampanyalar ile birlikte hareketliliğin başladığını söyleyerek, “Ocakta belli bir ivmelenme vardı, şubat ayı da buna paralel olarak devam ediyor. Faizlerin artmasıyla birlikte finansman kampanyaları öne çıkmaya başladı. Biz de müşterilerimizin karşısına çok güçlü bir finansman kampanyası ile çıkıyoruz ve bu satışlarımıza da yansıyor. Kur düşüşünün avantajını otomobillerimizi daha ulaşılabilir kılmak için finansman kampanyalarımızı güçlendirerek kullanıyoruz. Bu sayede müşterilerimiz daha avantajlı şartlarda modellerimize sahip olabiliyorlar. Geçtiğimiz ay bir stok problemi yaşadık ancak bu ay böyle bir sorunumuz yok. Showroom’larımızda tüm modellerimiz mevcut” dedi.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR DENGELENDİ

İkinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız, ikinci el arabalarda fiyatların dengelendiğini söyleyerek,  “İkinci el otomobil fiyatları Kasım 2020’ye göre yüzde 12’ye düştü. Hatta şubat ayının ilk haftasında fiyatlar gerilemeye devam etti ve toplamda yüzde 13’lük bir düşüş yaşandı. Son iki ayda kurda yaşanan sert düşüş özellikle orta ve üst segment araçlarda daha çok hissedildi. Bu da ikinci el araç almayı düşünenler için fırsat oluşturdu”  dedi.