Antep Fıstığına Yüzde 200 Zam Gelecek Açıklaması

Son dakika haberi: Bu sene görülen kuraklık birçok alanı vurmaya devam ediyor. Erken açan Antep fıstığı ağaçları rekoltenin düşmesine neden olacak. Üreticiler, bu durumun yüzde 200 zam olarak yansıyacağını söylüyor.

Antep Fıstığına Yüzde 200 Zam Gelecek Açıklaması

Antep fıstığına yüzde 200 zam.

Son günelrde ülke genelinde görülen kurak hava kıtlık endişesini de beraberinde getirdi. Gaziantep'ten gelen bilgilere göre önceki yıllarda sulanmayan fıstık ağaçları, kuraklık nedeniyle bazıu çiftçiler tarafından sulanmaya başlarken Araban ovasında bazı ağaçların mevsimi olmamasına rağmen çiçek açtığı bildirildi. 

Önümüzdeki sene mahsul alamamaktan endişe eden üreticiler, ürünün olmamasının fiyatlara ciddi oranda etki edeceğini söylüyor.  Sıcaklıkların fazla olması nedeniyle fıstık bahçelerinde ağaçların normalden daha erken açtığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Altun, ilçenin önemli gelir kaynaklarından birisi olan Antep fıstığı için üreticilerin endişeli olduğunu söyledi.

Söz konusu erken uyanmanın karagiz adı verilen hastalığa yol açtığını, bunun da rekoltede ciddi oranda düşüşe yol açmasının beklendiğini söyleyen Altun, "Kuraklık böyle devam ederse en çok Antep fıstığı etkilenecek. Bu mevsimde uyuması gereken ağaç dallarındaki karagözlere baktığımız zaman çiçek açtığını görüyoruz. Bunun bu mevsimde uyanması demek, önümüzdeki süreçte rekolte kaybı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

 Bu durumun mahsulde 2 yıl zarar olarak döneceğini söyleyen Altun, "Şu anda kış ayındayız ve imkanları olan çiftçiler fıstık ağaçlarını sulamaya başladı. Ağaçların ocak ayında kış uykusundan uyanması demek, gelecek yıl hiç ürün alınamayacağı anlamına gelir. Bu da fıstık rekoltesini etkiler, fiyatları etkiler. Bu zamanda uyanan ağaçların verimi iki yıl düşer. Ağaçlarda uyanan karagözler havaların ani soğuması ile don olaylarından etkilenir ve o ağaç iki yıl verim vermez."

YÜZDE 200 ARTIŞ

Çiftçilerimiz de mağdur olur. Kurak ve sıcak giden bu havalardan tüm ağaçlarımız yanılacak ve karagözlerini açmaya başlayacak. Bazı ağaçların yeniden çiçek açtığını bile gördük. Antep fıstığı bol olursa fiyatlar düşer. Gelecek yıl zaten fıstık yılı değil, bir de kuraklığın etkisi ile ürün neredeyse hiç olmayacak. Fıstık olmayınca fiyatlarda da yüzde 200 artış olabilir. Yağışlar olmaz ve ağaçlar iklime aldanmaya devam ederse rekolte en az yüzde elli oranında etkilenir. Fıstık üreticisi çiftçimizin yağmurdan başka çaresi yok. Tek umudumuz yağmurların bir an önce yağması." dedi.

Üreticiler ise bölgeye baraj yapılması durumunda sorunun çözülebileceğini söyledi. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA