Altını Olanlara 3 Bankadan Teklif: Başvurular Başladı

Altını olan vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada kamu bankalarının yeni bir sistem için düğmeye bastığı, 70 yerde altın alımlarının başladığına yer verildi.

Altını Olanlara 3 Bankadan Teklif: Başvurular Başladı

Altın alımı satımında değişiklik yapılıyor.

Pandemi sürecinde en güvenli liman, en güvenli yatırım aracı altın oldu. Vatandaşlar, birikimleri ile altın aldı. Altın alımının artması nedeniyle altının ons fiyatı, 1800 dolar seviyelerinden 2090 dolar seviyesine kadar tırmandı. Gram altın rekor üstüne rekor kırarken vatandaşlar, altınların çoğunu bankalar aracılığıyla aldı. 

YASTIK ALTINDA 3 BİN TON ALTIN VAR

Son verilere göre yastık altında 3 bin tondan fazla yani 1.4 trilyon liralık altın bulunuyor. 200 milyar dolara yakın altının atıl durması dış finansmana bağımlılığı artırırken ülkenin ekonomik potansiyelini tam olarak kullanamamasına yol açıyor.

BANKALARDAN ALTIN ALACAKLAR DİKKAT

Yastık altında kalan altınların ekonomiye kazandırılması için 3 kamu bankası harekete geçti. Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank ile İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), Altın Değerleme Sistemi'ni (KADSİS) devreye alındı. 

Devreye alınan yeni sistem ile birlikte artık vatandaşlar, yetkili kuyumcular aracılığıyla altınlarını banka hesaplarına aktarabilecek. Hesaplara aktarılan altınlar, istenen zamanda altın olarak ya da nakit olarak alınabilecek. 

70 'İN ÜZERİNDE NOKTADA BAŞLADI

Ülke genelinde 70 'in üzerinde altın değerleme noktası faaliyete geçti ve altınların banka hesabına geçirilme işlemi başladı. 

NASIL OLACAK?

Sistem şu şekilde işliyor:

Vatandaşın kamu bankasında altın hesabı olacak. Altın hesabı olmayanlar ise bankaya giderek altın hesabı açabilecek. Hesabı olanlar daha sonra  Altın Değerleme Noktası 'na gidecek. Daha sonra altınların banka hesabına aktarılması işlemi ypılacak. Banka vatandaşın cep telefonuna onay kodları gönderecek ve ilk aşamada form doldurulacak. 

Daha sonra gelen kod ile KADSİS 'e giriş yapılacak. Altın teslim edilirken kamera kaydı da olacak ve bu kayıt saklanacak. Daha sonra cep banka onay kodu gelecek ve altınlar, 24 ayar karşılığı gram cinsinden banka hesabına aktarılacak.