Altın ve Dolarda ABD Enflasyonu Bekleyişi,Aralıkta Bu Seviyelere Dikkat!

ABD enflasyonu verilerinin altın fiyatları üzerindeki etkisi devam ederken gram altın fiyatı ise 1000 liranın üzerinde kalmaya devam ediyor. ABD'de tarihi zirveyi gören enflasyonu verilerinin bu ay daha geriye gelmesi beklenirken, TÜFE’deki bu yavaşlama dolar üzerinde baskı meydana getiriyor. 20 yılın zirvesini gören dolar endeksi bugün daha da geriledi. Peki ABD enflasyon verileri altının fiyatlarına nasıl etkileyecek?

Altın ve Dolarda ABD Enflasyonu Bekleyişi,Aralıkta Bu Seviyelere Dikkat!

Bugün altın fiyatları çok hareketli bir grafik sergilemese de enflasyon verilerinin zirveden geri çekilmesi ile beraber son getirilerini korudu. Ons altın gün içerisinde 1.738 dolara kadar çıktı. Altının fiyatı, 5 aydır yaşadığı değer kaybına eylül ayı ile beraber yukarı yönlü bir şekilde ataklar gerçekleştiriyor. Gram altın ise 1000 liranın üzerindeki seyrini devam ettirerek endeksi geçtiğimiz hafta 110 seviyesinin üzerine çıkarak 20 yılın en yüksek seviyesini görürken, bugün daha da düştü. ABD enflasyonunda daha çok yavaşlama gösteren veri beklentisinin bir karışımı, son seanslarda dolar üzerinde baskı oluşturdu. Peş peşe gelen 5 günlük kaybın sonrasında endeks 107, 8 seviyesine kadar düştü.

ABD Enflasyon Verileri Açıklanacak 


Altın ile dolar fiyatlarını hareketlendirecek veri bugün Türkiye saati ile 15.30'da ABD’den gelecek. Amerika Birleşik Devletleri'nde ağustos ayına yönelik enflasyon verileri belli olacak. ABD Merkez Bankası New York şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa ve orta vadeli enflasyon beklentilerinin ağustos ayı içerisinde düşüş göstermeye devam ettiğini açıkladı. Ağustos ayı içerisinde enflasyon verilerinin bir önceki ayki yüzde 8,5'lik değerden yıllık %8,1'e gerilemesi bekleniyor. 


FED Faiz Kararını Doğrudan Etkileyecek 

Haziran ayına ulaşan 40 yılın zirvesinden sonra 2 ay peş peşe düşüş gösterecek olan veri, yakıt maliyetlerinin düşmesi ile Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının sonrasında ABD'de enflasyonist baskıların hafiflediğini işaret edecek. Fakat piyasalar, enflasyonun Merkez Bankası'nın yıllık hedefi olan %2'nin oldukça üzerinde gelişim göstermesi sebebiyle Amerikan Merkez Bankası bekleniyor.


Aralık İle 2023'te Bu Seviyelere Dikkat 

Analizlerin yapmış oldukları açıklamalara göre altın fiyatı toparlanmadan önce 2022 senesinin geri kalanı için mütevazi bir zayıflık gösterecek. Yıl sonu ile 2023 senesi açısından detaylı altın tahminleri yapılıyor. Uzmanlar, Altın fiyatlarının 2022 senesi sonu itibariyle 1.700 dolar ve 2023'te ise 1900 dolar olacağını tahmin ediyor.