Altın Piyasası Hareketlendi: Fed Başkanı Powell'ın Faiz Açıklaması Altını Yükselişe Geçirdi

Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yaptığı açıklamada, Fed'in verilere odaklandığını ve faiz artışına hazır olduklarını söylemesi, ons altın fiyatının yükselmesine yetti.

Altın Piyasası Hareketlendi: Fed Başkanı Powell'ın Faiz Açıklaması Altını Yükselişe Geçirdi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) dün faizi yüzde 17,5'ten 25'e yükseltti. MB'nin bu kararı sonrası altın ve döviz kuru hızla düşüşe geçti. 1700 TL'ye yaklaşayan gram altın 1625 TL'ye, dolar ise 27,20 TL'den 25,90 TL seviyelerine kadar geriledi. Düşünün devam etmesi beklenirken Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı konuşma dengeleri değiştirdi.

Enflasyonu bir an önce durdurmak için sürekli faiz artırımı yapan ancak henüz başarıya ulaşamayan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole toplantısında gündeme ilişkin konuştu. Enflasyonda yüzde 2 hedefine sadık olduklarını belirten Powell, yeniden faiz artışı yapıp yapmama konusunda ise verilere bağlı hareket edileceğini söyledi.

"Bir sonraki faiz kararı verilere bağlı olacak"

Veirlerin uygun olduğu takdirde daha fazla faiz artışına hazır olduklarını vurgulayan Powell, "Enflasyon sürdürülebilir yüzde 2 hedefine hareket edene kadar faizlerin kısıtlayıcı seviyede tutma niyetindeyiz. Yeniden faiz artışı yapıp yapmam konusunda dikkatlice ilerleyeceğiz. Bir sonraki faiz kararı verilere bağlı olacak" dedi.

"FED hedefini değiştirmeyecek"

Enflasyon yüksek olduğuna dikkat çeken Powell, "Mal enflasyonunda sürdürülebilir ilerlemeye ihtiyaç var. Fed, ekonominin beklendiği gibi soğumadığına dair işaretlere karşı dikkatli. Enflasyonun ilerleyişi memnuniyet verici ama Fed hala gidilecek uzun yol olduğunu düşünüyor. Fed yüzde 2 enflasyon hedefini değiştirmeyecek. Temmuz'da PCE'nin yüzde 3,3, çekirdek enflasyonun yüzde 4,3 olmasını bekliyoruz. Enflasyonun iş gücü piyasalarına daha hassas olduğuna dair kanıtlar görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Powell konuştu, piyasalar yerinde duramadı

ABD'de 10 yıllık tahvil faizi Powell'ın yaptığı bu konuşma sonrası 1,10 baz puan düşerek yüzde 4,224 seviyesine kadar geriledi. Ons altın ise 1922 dolar ile zirveye ulaşsada tutunamadı ve 1909 dolara kadar geriledi.