Altın İçin Uzmanlar Uyardı! Dolar Endeksine Dikkat...

Son 45 yıl içinde en çok ekim aylarında düşüş yaşayan altın fiyatları yine sert bir düşüş kaydetti. ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz yaşanan düşüşün nedenlerini sıraladı.

Altın İçin Uzmanlar Uyardı! Dolar Endeksine Dikkat...

Piyasaların genel değerlendirmesini yapan ekonomist Hikmet Baydar ise altın fiyatlarının tekrar yukarı doğru tırmanabileceğini söyledi.

Altın fiyatları, 2016 yılından bu yana en uzun düşüş sarmalına girdi. Son 6 ayın en düşük seviyelerine gerileyen altın fiyatları, tekrar yukarı doğru tırmanmak için gün sayıyor.

Yaşanan düşüşle birlikte piyasada yaşanan hareketlilik, altın yatırımcıları için soru işaretlerini beraberinde getirdi. ALB Yatırım Baş Ekonomisti Doç Dr. Filiz Eryılmaz, altındaki düşüşün nedenini Haber7’ye değerlendirdi.

'Altındaki Düşüşü İki Detay Belirledi'

Altındaki düşüşü iki detayın belirlediğini belirten Eryılmaz, "Biri dolar TL, biri diğeri de ons altının değeri. Dolar TL'de kademeli yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Ons altın tarafında son haftalardaki sert düşüş, gram altın tarafında da 1610’luk seviyelere kadar geri çekilmeyi gündeme getirdi" dedi.

'Altını Düşüren Başka Nedenler De Var'

ABD'de kasım veya aralıkta faiz artışı beklentisinin piyasaları oldukça bozduğunu ifade eden Eryılmaz, şunları söyledi:

"Amerikan on yıllıkları, dört sekseninin üzerine çıktı. Son 17 yılın en yüksek seviyesi ki özellikle ons altın tarafını bastıran önemli bir gelişme oldu. Yine dolar endeksine bakıyoruz. 107.4’e kadar çıktı ki altınla negatif korelasyonludur. Dolayısıyla altını baskılayan önemli bir unsur oldu. Tabii sadece sebep, şahin FED olmadı ons altını düşüren başka nedenler de var. Geçtiğimiz hafta Amerika'da kalıcı bütçe onaylanacak mı, onaylanmayacak mı, Amerika’daki büyük otomotiv şirketlerindeki grevler, bununla bağlantılı geçtiğimiz hafta her ne kadar bu hafta bir çekim olsa da doksan yedileri gören petrol fiyatlarındaki artışların hepsini üst üste koyduğumuzda güvenli liman talebi yarattı."

Satışa Sebep Olabilecek Unsurlar Neler?

Ekonomist Hikmet Baydar ise altın piyasasındaki ve borsadaki son gelişmeler üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"Son zamanlarda altında bir düşüş gerçekleşti. Çünkü dolar genelde dünyada prim yapıyor. İşte euro, dolar parkesinde de bir sıfır beşleri görüyoruz. Altında da bin sekiz yüzlü rakamlara indik. Teknik olarak aşağı sinyalleri devam ediyor altında ama altından dolara geçişin aynı diğer paritelerde olduğu gibi dövizden dolara geçişin de devam ettiği bir günleri yaşıyoruz.

Çünkü son zamanlarda Amerika'da ekonomik veriler iyi ve dolayısıyla faiz arttırımlarında sonuna gelindiği için Amerikan tahviline doğru bir geçiş var. Bu nedenle o tahvil ihraçlarını karşılayacak kadar bir portföyün altından ve diğer paritelerden dolara döndüğünü görüyoruz. Gevşemenin arkasındaki asıl sebep bu. Tabi bundan sonraki süreç için şunlara bakmamız lazım öncelikle resesyon şiddetini arttırır mı, devam eder mi? Çünkü resesyon altın için bir tehdit oluyor. Altında satışa sebep olabilecek bir unsur."

'Uzun Vadede Koruyucu'

Enflasyonist bir baskının tekrar gündeme gelmesi durumunda insanların parasının değerini korumak için altına yöneleceğini belirten Baydar, "İşte o zaman da altında bir yukarı hareket söz konusu olabilir. Kısa vadede her ne kadar teknik olarak aşağı sinyaller görünse de orta ve uzun vadede altın hala hem enflasyon hem de krizlere karşı koruyucu özelliğine sahip olduğu için de tekrar alımın gelme ihtimali oldukça yüksek" ifadelerini kullandı.