Altın Fiyatlarında Rüzgar Şimdi Tersine Döndü!

Hamas'ın İsrail'e saldırısıyla birlikte altın alımları arttı. ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararına ilişkin beklentiler ve karara ilişkin savaşla birlikte oluşan belirsizlik altın fiyatlarında yükselişe neden oldu. Altın bu ayın en yüksek seviyesinde işlem görürken ons fiyatı 1.860 dolardan alıcı buluyor. Gram altın ise ons altından aldığı destekle 1658 liradan işlem görüyor.

Altın Fiyatlarında Rüzgar Şimdi Tersine Döndü!

Orta Doğu’da başlayan çatışmalar ile birlikte yatırımcı güvenli liman olan altına yöneldi. Altına olan talebin canlanması yükseliş ivmesini arttırıyor.

Altında Talep Arttı, İbre Yukarı Döndü

Risk algısı nedeniyle altında alım bazlı fiyatlamalar görülürken, talebin artması ve Fed faiz kararı ile ilgili belirsizlik yukarı yönlü hareketliliği artırıyor.

Fed yetkililerinden gelen yorumlar tahvillerde de düşüşe neden oldu. Altın fiyatları da talep fiyatlaması görerek bu ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Kazancını Bir Süre Koruyabilir

Altın, bu hafta yüzde 1,5 artış gösterdi. Güne yatay başlayan altın 1.860 dolar seviyelerinde seyrediyor.

Analistler 10 yıllık tahvillerin düşüşünün, altında yukarı yönlü hareketleri destekleyeceği yorumlarını yaparken son haftalardaki kazancını da bir süre daha koruyacağının beklendiğini ifade ediyorlar.

Altın Fiyatları Jeopolitik Riske Göre Şekilleniyor

Küresel belirsizlik ortamında dolar talebinin artışına bağlı olarak baskı altında kalan altın jeopolitik risklerin yeniden yükselmesi, nedeniyle uzun süredir düşüş görünümünün kalıcı olarak tersine dönmesine neden olabilir. Analistlere göre, altına olan talebi artmasının doların cazibesinin azalmasını sağlayabileceği özellikle sarı metalde fiyatlamaların jeopolitik riske göre şekillendiği bir dönemin görülebileceğini belirtiyor.,

İsrail'den Gelecek Haberler Altına Yön Verecek

Dünya’ya konuşan Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş Orta Doğu’daki çatışmaların altına ilgiyi artırdığını dikkat çekti.

Savaş belirsizliğine ilk tepkilerden birinin altında yaşandığını belirten Cemal Demirtaş, “Global piyasalarda 1820 dolara kadar gerilemiş bulunan ons altın, 1850 dolar seviyelerine kadar yükseldi. Borsa İstanbul’un da ilk tepkisi yüzde 1-2 civarında olumsuz oldu. Önümüzdeki günlerde, İsrail’de yaşanan savaşın bölgesel bir savaşa dönüşeceğini düşünmüyoruz ve sürpriz olumsuzluklar yaşanmadıkça piyasaların bu şoku sindirmesini bekleyebiliriz.” dedi.

Jeopolitik belirsizliklerin ve özellikle savaş riskini arttırdığı ya da realize ettiği dönemlerde ‘altın’a olan ilginin arttığını ifade eden Demirtaş “Özellikle global faiz artırım süreçleri devam ederken altın 1.900 dolar seviyelerinden 1.820 dolar seviyelerine kadar gerilemişti. Savaş haberleriyle 1.850 dolar seviyesine toparladı. Önümüzdeki haftalarda İsrail’den gelecek haberlere göre altın piyasasının da yönünü bulmasını bekleyebiliriz.” diye konuştu.

Altına Olan Teveccüh Artacak

TFG İstanbul Menkul Değerler Genel Müdürü Mete Yüksel, NTV yayınında, “Savaş ilk olarak altın fiyatını yükseltir. Ons altın yukarda, TL’nin değer kaybı var. Gram altın daha da yukarda. Altının fiyatının genel olarak yukarı gittiği ve altınla ilgili teveccühün geleceğini anladığımız günlerdeyiz." açıklamasını yaptı.

Fiyatlarda Duyarlılık Devam Ediyor

OANDA analisti Craig Erlam, "Piyasalar, önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak yeni tırmanma işaretlerine ve diğer olaylara karşı duyarlı olmaya devam ediyor. Ancak şimdilik sakinleşmiş görünüyor." dedi.

Erlam, riskten kaçınma ve Fed'in dengeli yorumlarıyla desteklenen altın için çok olumlu iki günün ardından bir miktar kâr alımıyla birlikte altının 1.865 dolarda dirençle karşılaştığını ekledi.

Gözler FED Tutanaklarında Olacak!

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed ve ECB’nin yılın geri kalanında yapılacak toplantılarda faizi sabit tutacağı beklentisi güçlenirken yetkililerin, yönlendirmeleri de "güvercinleşiyor".

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, yaptığı açıklamada faizlerin daha fazla artışına gerek olmadığını düşündüğünü ve para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirecek kadar kısıtlayıcı olduğunu belirtti.

Gözler bugün açıklanacak Fed toplantı tutanaklarına çevrilirken tutanaklardan çıkacak sinyallerin altın ve değerli madenler olmak üzere emtia fiyatları üzerindeki hareketliliği arttırabileceği belirtiliyor.

Savaş Veya Gerilim Durumlarında Altın Neden Yükselir?

Kıymetli metalin kalıcı cazibesi, bir değer saklama aracı ve belirsizliğe karşı bir koruma olarak tarihsel rolünden kaynaklanıyor ve bu nedenle, jeopolitik gerilimler arttığında, yatırımcılar genellikle değerini zaman içinde koruma eğiliminde olduğu için altına sığınıyor.

Enflasyon veya siyasi istikrarsızlık nedeniyle değeri düşebilen kağıt para birimlerinin aksine altın, somut ve evrensel olarak kabul edilen bir zenginlik biçimi olmaya devam ediyor. Dahası, altının hisse senetleri ve tahviller gibi diğer finansal varlıklarla düşük bir korelasyonu bulunuyor.

Bu, jeopolitik riskler hisse senedi piyasalarının düşmesine neden olduğunda altının fiyatının yükselme eğiliminde olduğu anlamına gelir ve bu da onu riskleri azaltmak isteyen yatırımcılar için değerli bir yatırım aracı haline getiriyor.