Altın Fiyatlarında Ons Çöktü: Tahminler Değişti

Son dakika haberi: Altın fiyatları ile ilgili son dakika haberi geldi. Bazı şirketler, daha önce yayımladıkları altın tahminlerini, aşı sonrası değiştirdi ve tahminlerde ciddi düşüş olduğu görüldü. Bir banka ise altında artışın süreceği tahmininde bulundu.

Altın Fiyatlarında Ons Çöktü: Tahminler Değişti

Son dakika: Altın fiyatlarında tahminler tersine döndü.

Koronavirüs pandemisinde tüm dünyada 2. dalganın ciddi şekilde yaşanması, avrupadan her gün gelen yüz binlerce vaka sayıları, ABD'de de durumun daha kötüye gitmesi, altında ons fiyatını rekorlara çıkarmıştı. Ancak son günlerde aşının bulunduğunun açıklanması, aşının yüzde 95'lere kadar koronaya karşı koruma sağladığı haberlerinden sonra ons adeta çöktü. 2100 dolar seviyelerine kadar tırmanan altın ons fiyatı bugün 1801 dolar seviyesine kadar gerileyerek Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine kadar geriledi. Gram altında ise geçtiğimiz haftalarda yaşanan sert yükseliş yerini düşüşe bıraktı. Geçtiğimiz hafta kısa sürede tarihinin en hızlı düşüşünü yaşayan gram altın 4570 TL'ye kadar gerilemişti. Bu düşüş Merkez Bankası'nın politika faizini yükseltmesi ile hızlandı ve 450 TL seviyeleri görüldü.

Daha sonra toparlanan gram altın 460'lı seviyelere yeniden yükseldi. Piyasalardan alınan son verilere göre gram altın 464 TL seviyesinde işlem görüyor.

GÜN İÇİ SERT YÜKSELİŞLER

Gram altında gün içinde ani yükselişler görüldü. saat 11,56'a 461 TL seviyesinde olan gram altın, 12.27'de 471 TL seviyesine kadar çıktı ve yarım saat içinde 10 TL değer kazandı. Ancak bu kısa sürdü ve gram altın yeniden 464 TL seviyelerine geriledi. 

DÜŞÜŞ NEDENİ

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole S. Hansen, “Aşı gelişmeleriyle birlikte altına dayalı borsa yatırım fonlarında Mart ayından sonraki en büyük satış dalgası yaşandı.” dedi.

TAHMİNLER DEĞİŞTİ

Aşı haberleri ve Biden'in başkanlığının kesinleşmesi ile hızlı düşüş içine giren Altın Ons fiyatı 1802 dolara kadar gerilemişti. Şu sıralar 1805 dolar seviyesinde seyreden onstaki düşüşle birlikte tahminler de değişti. Pfizer-BioNTech, Moderna ve AstraZeneca-Oxford’un Kovid-19’a karşı farklı oranlarda etkili aşıyı geliştirmesi ile düşen ons ile ilgili yayımlanan bazı tahminler şu şekilde:

- Kovid aşısı açıklamasından önce 2021 için ons fiyatı tahminleri 2 ile 3 bin dolar arasındaydı. Ancak aşı açıklamasının 3 şirketten gelmesi ile tahminler revize edildi ve 2 bin doların altı tahmin olarak gösterildi. 

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole S. Hansen, yıl sonunda altın fiyat tahminlerini ons başına 2.000 dolardan 1.950 dolara çektiklerini söyledi ve “2021 yılında altın fiyatlarının en büyük destekçisi zayıflayan dolar olacaktır fakat artan tahvil faizleri, merkez bankaları getiri eğrisi kontrolüne gitmedikleri takdirde, altın için en büyük risk olabilir.” dedi.

JPMorgan ise ABD seçimlerinden hemen sonra paylaştığı bir notta, altın fiyatlarının 2020 yılının dördüncü çeyreğinde ons başına 1.880 dolar olmasını beklerken 2021’in ilk çeyreğinde 1.825 dolar olacağını öngörüyor.Söz konusu şirketin 2021 yıl sonu ons tahmini 1.744 dolar olarak revize edilirken 2022 yıl sonunda ise 1.304 dolar tahmini geldi.

Societe Generale yayımladığı emtia raporunda, aşının bulunmasının normalleşmeye geri dönüşü hızlandıracağını ve altın fiyatlarını destekleyeceğini belirtiyor. 2021 yılının ilk çeyreğinde altın fiyatlarının ons başına 2.340 dolar olmasını beklediklerini söyledi. Banka, "Yakın vadede altın fiyatlarının destekleneceğini ve 2021 yılını 2.050 dolar ortalamayla kapatacağını düşünüyoruz." dedi.