Altın Değil, Dolar Hiç Değil! İşte En Hızlı Prim Yapan Sektör

Koronavirüsü pandemisi sonrasında en hızlı prim yapan sektör olan ulaşım sektörünü bu haberimizde sizin için inceledik. Ulaşım sektörü ortalama senelik bazda bakıldığında getirisi %348 seviyelere dayanması ile dolar ve altın getirilerini geride bırakmayı başardı. 

Altın Değil, Dolar Hiç Değil! İşte En Hızlı Prim Yapan Sektör


Pandemiden en çok etkilenen sektör olan ulaştırma, son 1 senenin ise en gözdesi konumunda yer alıyor. Koronavirüsü salgını Aralık 2019 tarihinde Çin'in Wuhan kentinde meydana çıkmasının sonrasında Şubat 2020 tarihinden itibaren bütün dünyaya yayıldı ve en derin etkilenen sektör ise havacılık oldu. 

Koronavirüsü salgınının etkisinin yavaş yavaş azalması sonrasında şimdi de hızlı bir şekilde yükselişe geçen yine havacılık sektörü oldu. Sadece bir sene içerisinde sektördeki hisselerin ortalama değer artışı bütün hisseleri geride bırakarak yüzde 348 seviyesine çıktı.


Havacılık hisselerindeki yükseliş durdu mu? Kurumların revize tahminlerine baktığımız zaman önümüzdeki süreç içerisinde %50'nin üzerinde prim potansiyeli ile yine en gözde sektörlerin başında ulaştırma yer alıyor.


Sektörel bazda baktığımızda risk faktörlerini de görüyoruz. En önemli risk ise olası bir kaza olurken petrol fiyatlarındaki artış da bir diğer talebi etkileyebilecek faktördür.

Türk Hava Yolları ve Pegasus
Ulaştırma sektöründe en önemli 2 oyuncu Şüphesiz ki Türk Hava Yolları ve Pegasus. Türk Hava Yolları'nın piyasa değeri yaklaşık olarak 97 milyar 773 milyon lira. Pegasus'un piyasa değeri ise 26 milyar lira. Türk Hava Yolları'nın piyasa değeri öz kaynaklarının altında ve mevcut piyasa değeri senelik kar oranının yalnızca 4,9 katı kadar. Bu sebeple hisselere yatırımcı ilgisi devam ediyor. Pegasus'un sermayesi 102 milyon lira iken 26 milyar lira piyasa değeri olan Pegasus ise henüz zarardan kar marjına geçmiş değil.