AK Parti Açıkladı: KYK Borçlarının Ne Olacağı Belli Oldu (Silinecek mi Anapara mı Ödenecek?)

Son dakika haberi: KYK kredi borçları düzenlemesinin detayları belli oldu. AK Parti tarafından hazırlanan torba yasa teklifine konulan KYK borçları düzenlemesinin detayları haberimizde. Peki KYK borçları silinecek mi? Faizler mi silinecek? Anapara mı ödenecek? İşte o teklif.

AK Parti Açıkladı: KYK Borçlarının Ne Olacağı Belli Oldu (Silinecek mi Anapara mı Ödenecek?)

Son dakika : KYK kredi borçları ile ilgili açıklama geldi.

KYK kredi borçları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Habertürk 'ün aktardığı bilgiye göre KYK kredi borçları düzenlemesinin 62 maddelik torba yasa taslağına eklendiği bildirildi. 

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ?

KYK borçlarının silinip silinmeyeceği konusu en çok merak edilen konuydu. Konu ile ilgili aktarılan son dakika bilgisinde KYK borçlarının silinmeyeceğine yer verildi. Kredi borçları silinmiyor ama indirim uygulanacak. İndirimin yanı sırra borçların ertelenmesi de gündeme gelecek. 

62 MADDELİK TORBA YASA TEKLİFİ

Hükümet tarafından hazırlanan 62 maddelik torba yasa teklifinde sona gelindi. Söz konusu teklif, önümüzdeki günlerde Meclise sunulacak.

KYK BORÇLARI DÜZENLEMESİ

Torba yasa teklifinde KYK borçları ile ilgili bir bölüme yer verildiği görüldü. İşte kanun teklifindeki o bölüm:

"Öğrenim kredisi alan öğrencilerin borcu, kredinin verildiği tarihten öğrenim süresi bitimine kadar geçen sürede verilen kredi tutarlarına, Türkiye İstatistik Kurumu yurtiçi üretici fiyat endeksindeki (Yİ-ÜFE) artışlar uygulanacak hesaplanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, endeks ile belirlenen tutarları yarıya kadar indirmeye, cumhurbaşkanı tarafından mücbir sebep hali ilan edilen dönemlerde Yİ-ÜFE uygulamadan ertelemeye yetkili olacak."

HESAPLAMA NASIL OLACAK?

KYK 'dan kredi alan vatandaşlar, geri ödemelerini Yİ-ÜFE'de yaşanan artışlar üzerinden verecek. TÜİK tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi 'ndeki rakamlara göre ekleme yapılacak ve öğrencilik döneminde alınan krediler bu şekilde geri ödenecek. 

Yİ-ÜFE NEDİR?

200 yılından bu yana TÜİK tarafından açıklanan Yi-Üfe tablosu şu şekilde:

Özetlemek gerekirse; Yi-ÜFE , yıllar arasındaki para değerlerini gösterir. Örnek olarak yukarıdaki tabloda 2000 yılı Ocak Yİ-ÜFE'si 28.87 TL. 2020 Ocak ayı Yİ-ÜFE'si ise 462,42 TL. Yani 2020 yılındaki 462 TL , 2000 yılındaki 28.87 TL'ydi.

KYK borçlarındaki ekstra gecikme faizleri silinecek ve sadece bu oran eklenerek gençlerin borçlarını ödemesi istenecek.

Peki sizce borçlar tamamen mi silinmeli yoksa bu düzenleme makul mu? Aşağıdaki yorum kısmından yazabilirsiniz.

KYK BORÇLARI HAKKINDA SÜREÇTEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA