ABD Merkez Bankası (FED), Merakla Beklenen Politika Faizi Kararını Açıkladı

Amerika Merkez Bankası (FED), politika faizini 75 baz puan artırarak 3,00-3,25 seviyesine yükselti. Son dakika haberi! Amerikan Merkez Bankası (FED), piyasaların merakla beklediği politika faiz kararını açıkladı. sürpriz yapmayan Amerikan Merkez Bankası, 75 baz puan artırıma giderek faizi 3,00-3,25 seviyesine çıkardı.

ABD Merkez Bankası (FED), Merakla Beklenen Politika Faizi Kararını Açıkladı

Amerikan Merkez Bankası (FED), faiz kararı için ilk toplantısını dün yapmıştı. Toplantı, bugün de sürdü. Amerikan Merkez Bankası'nın toplantısının bugün sona ermesinin sonrasında faiz kararını kamuoyu ile paylaşması bekleniyordu. Beklendiği gibi oldu ve FED, 75 baz puanlık artırıma giderek faizi 3,00,25 seviyesine çıkardı. Merkez Bankası'nın bu kararı, ekonomi otoriteleri tarafından 'beklenen karar' şeklinde yorumlandı.

Amerikan Merkez Bankası (FED) Faiz Kararı Doları Nasıl Etkileyecek?

Dolar/TL, bundan bir gün önce günü son aylardaki seyrini bozmadan sınırlı bir artış ile kapatırken, bugün baktığımızda ise düne oranla hafif bir gerileme görülüyor. Sabah saatlerinde Türkiye piyasalarında 1 Amerikan doları 18,31 TL'den satışa sunulurken, Euro ise 18 TL seviyesinden alım satım işlemlerine tabi tutuluyordu.


FED Faiz Artırım Kararı İle ABD Tahvilleri Hareketlendi

Dün dolara karşı %0,4 oranında bir gerileme kaydeden Japon Yeni, bu seyrine devam ederken diğer taraftan Euro/Dolar paritesi tekrardan bir kritik eşiğin altına inmek suretiyle 0,990 seviyesinde işlem görüyor. Önceki günü %0,40 yükseliş ile 1,312,9 seviyesinden tamamlayan Bloomberg dolar endeksi rekor seviyesine koşarken, ABD tahvilleri ise Amerikan Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesinde hareketlilik yaşadı. ABD 2 yıllıkların getirisi Ekim 2007 tarihinden itibaren ilk defa %4'ün üzerinde çıkmayı başarırken, 10 yıllıklar dün %3,60 ile nisan 2011 tarihinden itibaren yüksek seviyeyi görmesi sonrası bugün %3,56'da denge tuttu.

Dolar Endeksi Son 20 Yılın Zirvesinde

Küresel çapta dolar talebinin güçlenmeye devam etmesiyle beraber dolar endeksi 20 yılın zirvesine çakarken, Avrupa'da 10 yıllık tahvil faizleri Almanya'da %1,96 ile 2014 senesinin ocak ayından itibaren, İtalya'da %4,24 ile 2013 senesinin aralık ayından itibaren, Fransa'da ise %2,51 ile 2018 senesinin temmuz oyundan itibaren en yüksek seviyeyi görmüş oldu.

Altında Toparlanma Hareketi

Eylül ayının başından itibaren Amerika Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararının baskısı altında bulunan altın ise dünden itibaren kendisini toparlama şeklinde bir hareket sergilemeye başladı. Ons altın bu haber makalesinin kaleme alındığı dakikalar içerisinde 1, 674 dolardan; gram altın ise 978 liradan alım satım işlemlerine tabi tutuluyor.