ABD'de Enflasyon Son 40 Yılın Zirvesini Gördü

ABD'de yıllık enflasyon yüzde 7,5'e yükselerek son 40 yılın rekorunu kırdı

ABD'de Enflasyon Son 40 Yılın Zirvesini Gördü

Son dakika: Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon rakamı açıklandı. ABD ‘de ocak ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 7,5'e yükseldi. Böylece ABD'de enflasyon son 40 yılın rekorunu kırdı.

ABD'de haftanın en önemli verilerinden biri olan ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. ABD'de tüketici fiyat endeksi Ocak ayında yıllık olarak yüzde 7,5 arttı. Ekonomistlerin beklentisi aylık bazda yüzde 0,4 artış ile enflasyonun yıllık yüzde 7,2'ye çıkması yönündeydi. Tüketici fiyatları aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 7 artış göstermişti.

Aylık enflasyonun da yüzde 0.4 olan beklentileri aşarak yüzde 0,6 olduğu ülkede ocak ayında enerji ve gıda fiyatları yüzde 0,9 artış gösterdi.

Çekirdek Enflasyon göstergesi olan gıda ve enerji hariç tüketici fiyat endeksinde de aylık ve yıllık bazda beklentilerin üzerinde artış yaşandı.

Buna göre aylık çekirdek enflasyon yüzde 0,6 ile yüzde 0,5'lik beklentiyi aşarken, yıllık çekirdek enflasyon ise yüzde 6 olarak kaydedildi.