ABD Bankasından Türk Lirası Yorumu: Seçimden Sonra Dolar 25 Lirayı Geçecek ve Kim Seçilirse Seçilsin...

ABD bankası ve finansal şirketi JP MORGAN Türk Lirası ile ilgili önemli değerlendirmede bulundu. Şirketten yapılan açıklamaya göre TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam edecek.

ABD Bankasından Türk Lirası Yorumu: Seçimden Sonra Dolar 25 Lirayı Geçecek ve Kim Seçilirse Seçilsin...

Ünlü Amerika bankası ve şirketi 1 doların seçimden sonraki hafta 25 Türk Lirası olacağını ve bu durumun iktidardan bağımsız şekilde gerçekleşeceğini açıklayan bir analiz yayımladı. 

JP Morgan’dan çarpıcı dolar tahmini geldi! İyi senaryoda bile en düşük 25 lira beklentisi piyasanın ateşini harlayacak! - Ülkemizde döviz kuruna bağlı olarak belirlenen fiyatlar nedeniyle art arda zam haberleri gündeme gelmeye devam ediyor. Elinde Türk Lirası (TL) bulunduran yatırımcı ve yatırımcı adaylarının yanı sıra borcu olanlar da piyasadaki döviz kuruna ilişkin merak ettikleri sorulara yanıt arıyor. Döviz kuru ile ilgili olarak yapılan tahminler takip altına alınırken ülke gündemini meşgul eden seçimlerin de dövize etkisi merak ediliyor.

14 Mayıs tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 28.Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için hazırlıklar devam ederken yatırımcılar da seçim öncesi ve sonrası piyasa tahminlerini radarlarına aldı. Bu çerçevede altın, gümüş, dolar, euro gibi çeşitli yatırım araçlarından hangisine yönelmesine gerektiğini sorgulayan vatandaşların ardından en çok tercih edilen döviz yatırımı olan Doların ilerleyen dönemdeki seyri için meraklı araştırmalar devam ediyor.

Seçime 10 gün kala yabancı bankalar dolar tahminlerini değiştirmeye başladı. Çeşitli analist ve bankalardan gelen değerlendirmeleri takip eden vatandaşlar için son olarak yaşanan deprem felaketinin ardından Türkiye'nin ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan JP Morgan'dan  bu kez dolar tahmini geldi. Türkiye'deki seçimlerin ardından ilerleyen dönemde iyimser bir senaryo ile dolar tahmini yapan JP Morgan, kritik bir tahminini paylaştı. 

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDECEK, DOLAR 30 LİRAYA KADAR ÇIKACAK

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından biri olan JP Morgan Türkiye için kritik bir analize imza attı.  Türk Lirası’nda değer kaybının devam edeceğini vurgulayan JP Morgan, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28’nci Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin akabinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) duruşunun kritik  olacağına dikkati çekti. Bu durumda bile Dolar için iyimser bir tahmin yaptıklarına vurgu yapan JP Morgan, 25 liranın altında dolar sarışı olmayacağına dikkati çekerek yatırımcıların dikkatini çekti. JP Morgan tarafından yayımlanan son raporda seçimin akabinde alışılmış politikalara keskin bir dönüş olması durumunda Amerikan finans şirketi MSCI'nin Türkiye endeksinin dolar bazında yüzde 74 yükselebileceğini kaydetti. Ilımlı bir dönüş halinde ise  endekste yüzde 29 düşüş ihtimali olduğuna dikkati çeken JP Morgan’ın stratejistleri David Aserkoff ve Inga Galeni tarafından imzalanan 2 Mayıs tarihli raporda 2023 yılı sonu dolar tahmini güçlü alışılmış politika senaryosunda dahi 25 lira olarak kayıtlara geçti. Ilımlı ortodoks politika senaryosunda ise doların 30 lirayı bulabileceğine işaret edildi.

JPMorgan, Türkiye için yansız kalmayı tercih ederken seçim sonuçlarına bağlı olarak söz konusu duruşunu gözden geçireceğini belirtti.   JP Morgan tarafından yayımlanan son raporda yukarı hareket bekleyen yatırımcılar için bankacılık ve Koç Holding gibi şirketlerin ana yatırım yapılacak yurt içi sektörler olabileceğine işaret edilirken yaşanan deprem felaketinin ardından ekonomik olarak zorluk yaşayacağı öngörülen Türkiye için doların en iyi ihtimalle 25-30 lira arasında seyredeceğine vurgu yapıldı. 

NOT: Bu yazı herhangi bir yatırım tavsiyesi değildir, yalnızca alanında uzman şirketlerin analizlerine yer verilmiştir.