800 Bin Kişi Henüz Başvurmadı! 1083 TL Cezası var... Psikoteknik Rapor Alma Süresinde Sona Geliniyor

İçişleri Bakanlığı'nın ticari araç sürücüleri için zorunlu hale getirdiği Psikoteknik raporları için tanınan süre 26 Haziran itibariyle sona erecek.

800 Bin Kişi Henüz Başvurmadı! 1083 TL Cezası var... Psikoteknik Rapor Alma Süresinde Sona Geliniyor

İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl Kasımn ayında yayımlanan genelge ile 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren ticari araç sürücüleri için psikoteknik teste girilerek rapor alınması zorunlu hale getirilmişti. Daha sonra tanınan ek süre ile rapor süresi 26 Haziran'a kadar uzatılırken, ilgili tarihten sonra raporu olmayan sürücülere ceza uygulanacağı kaydedildi. 26 Haziran'da başlaması planlanan psikoteknik denetimleri çerçevesinde, ticari yük, eşya, yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren raporu olmayanlara 1083 TL ceza uygulanmasına karar verildi. Psikoteknik testleri, psikologlar eşliğinde 60 ile 90 dakika içerisinde uygulanıyor. Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme raporu çerçevesinde araç sürücülerine sürekli dikkat, muhakeme, seçiçi dikkat, hız mesafe tahmini, çarpışma tahmini, görsel algı bellek gibi 12 farklı test uygulanıyor. Testi geçemeyenler ticari araç kullanmaktan men ediliyor. Fakat sürücüler 90 günün ardından tekrar psikoteknik raporu için teste başvuru yapabiliyor. Psikoteknik testleri için talep edilen ücret ise 170 TL oldu.

Türkiye'de ticari araç kullanımları için zorunlu olan SRC belgesine sahip 2.2 milyon araç sürücüsü bulunduğu, SRC belgeli 1.4 milyon kişinin psikoteknik raporu için başvuru yaptığı , 800 bin kişinin ise henüz rapor için başvuru yapmadığı öğrenildi. İlgili kişiler ticari araç kullanmayı sürdürür ve psikoteknik raporları olmazsa 1083 TL ceza ödemek durumunda kalacaklar.