700 Bin Emekliye Toplu Para Müjdesi

Emeklileri sevindiren açıklama geldi. Yapılan açıklamada TBMM 'de bir düzenleme olduğu , söz konusu düzenleme ile çıkacak yasada emeklilere toplu ödeme yolunun açılacağına yer verildi.

700 Bin Emekliye Toplu Para Müjdesi

Emekliye iyi haber: 3 müjde birden.

Emeklilerin maaş hesabında 3 ayrı formül göz önüne alınıyor. En yüksek aylık bağlama oranı 2000 senesine kadar olan çalışanlar için uygulanmaktadır. Ondan sonraki en yüksek aylık bağlama oıranı da 2000 Eylül ayına kadar olanlara veriliyor. En düşük aylık bağlama oranı ise Ekim 2008 'den sonraki dönemi kapsıyor. Ekim 2008 sonrası sigortalılık süresi artınca verilecek maaş da  o oranda düşüyor. Bu durum özellikle asgari ücret ile çalışanlara kötü etki ediyor.

Ancak maaşlar arasındaki farklılıkları ortadan kaldırmak için tek emekli aylığı hesaplama sistemine geçiliyor. 

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren düzenlemenin TBMM 'de olduğu bildirilirken , söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrası halen çalışacaklara bağlanacak maaş miktarı yükselecek. 

2000 öncesi emekli olan SSK 'lı çalışanlara emekli aylığı bin 289 TL seviyesinde ödeme yapılıyor. 2000 yılından sonra emekli olanlara ise en düşük maaş bin 20 TL seviyesinde veriliyor. Tek hesaplama sistemine geçilmesi durumunda bu maaş miktarı artacak ve 2000 'den önce emekli olanlarla sonrasında emekli olanların maaşları arasındaki makas kapanacak.

Düzenleme ile 2008 sonrası sigorta süresi artsa bile maaş düşmeyecek. 

MAAŞ DOSYALARI YENİDEN TARANIYOR

Söz konusu düzenleme kapsamında emeklilerin dosyalarının inceleme altına alındığı ve tarandığı bildirildi. İnceleme sonrası eksik ödeme yapıldığı bildirilen Bağ-Kur 'lulara bu paralar iade edilecek. 

TOPLU ÖDEME GELECEK

Maaşlar düzenlenecek ve eksik ödenen tutarlar toplu olarak verilecek. Bu düzenleme kapsamında 2009 yılında emekli olan bir Bağ Kur 'luya şimdiye kadar 1305 TL eksik yatırıldığı tespit edilen SGK, vatandaşa toplu ödeme yapacak. 

700 BİN EMEKLİ

Söz konusu incelemede 700 bin kişinin bu kapsama girdiği belirtildi.  Söz konusu düzenleme TBMM 'de. 1 Ekim sonrası meclisin açılması ile düzenleme gündeme gelecek.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA