5 Bin Liranın Altında Geliri Olanlara İhtiyaç Desteği Ödemeleri Başlıyor! 3.7 Milyon Kişi Başvurdu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 5 bin liranın altında geliri olan vatandaşlar için başlatılan 10 bin liraya kadar temel ihtiyaç desteği kredisi ödemleerinin bu hafta başlayacağını söyledi.

5 Bin Liranın Altında Geliri Olanlara İhtiyaç Desteği Ödemeleri Başlıyor! 3.7 Milyon Kişi Başvurdu

Bakan Albayrak, sosyal medya hesabından yeni tip koronavirüse yönelik alınan tedbirler ve hayata geçirilen destek projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, koronavirüs pandemisi sürecinde ücretsiz izne çıkarılanlar için de harekete geçileceğini ve maaş desteği verileceğini belirtirken, 10 bin liraya kadar ihtiyaç desteği kredisi ödemeleri için de açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak'ın paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

Çok kıymetli hanımefendiler, beyefendiler, sevgili vatandaşlarımız. Kovid-19 salgınının ekonomimize olan etkileri kapsamında attığımız adımları sizlerle düzenli olarak paylaşma arzusundayız. Malumunuz 2 hafta arayla 2 defa G20 Hazine Bakanları toplantısı gerçekleştirdik. Toplantılardan şu sonuç çıktı, dünyadaki ekosistemdeki tüm bu ülkeler arasındaki küresel ticarete ve bunun ilişkilere zarar vermeden bu krizden çıkışın aranması gerektiğiydi.  

Ülkeler , zararların önüne geçmek için dayanışmayla çalışma kararı verdi. Sistemlerini ayakta tutabilen ülkeler, tüm bu süreçlerden en kazançlı çıkacak ülkeler olacak. Bu dayanışmayı gösteremeyen ülkeler çok ciddi tabloyla karşı karşıya kalacak.  Hamdolsun salgına karşı önlemleri önceden almanın yanında , dünyaya da birliği, beraberliği, dayanışmayı en erken gösteren ülke olduk. Bizim birinci önceliğimiz hiç bir vatandaşımızın işini kaybetmemesidir. Vatandaşlarımızın gelirlerini güvence altına alma, kayıplarını telafi adına ne yapabiliriz, bu kapsamda canla başla çalışıyoruz. 4.4 Milyon aileye nakdi yardım yapacağız.  Esnaf,Mücbir sebep kapsamına giren firmalar ve  KOBİlerimiz için vergi ve SGK ödemelerini ertelemiştik. Dükkanını kapatan, işleri yavaşlayan esnafımıza kısa çalışma ödeneği sağlayacağımızı belirtmiştik. Kısa çalışma ödeneğine başvuramayan esnaflarımız içinde ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımız oldu, onlar için de maaş desteği başlatacağız.

Esnaf destek finansmanı devreye girdi. (Halkbank aracılığı ile) 

30 binden fazla esnafımıza 25 bin lira limitli ticari kart sağlandı.

2 milyardan fazla finansman desteğini esnafımıza kullandırmış olduk.

KOBİ'ler için işe devam desteğini devreye aldık, 51 bin 651 firmamız işe devam desteğine başvurdu.

Kullandırımlarımız bu hafta başladı, dün itibariyle 2.8 milyar liralık finansman kobilerimizin hesaplarına geçti.

5 bin liranın altında geliri olan vatandaşlarımız için 10 bin liraya kadar çok düşük maliyetli temel ihtiyaç desteği devreye alındı.

3.7 milyon vatandaşımız bunun için başvuruda bulundu. Bu kapsamda ödemelere bu hafta başlıyoruz. Bu 3 paketin kapsamında temel ilkemiz maksimum hız minimum koşul şartıyla hareket etmek.