3 şartla binlerce lira geri verilecek! SGK girişi olanlara duyuruldu

Emeklilik süresi tamamlanamayan durumlarda, ödenen primlerin SGK tarafından iadesi mümkündür. Ancak bu avantajdan yararlanmak için çalışanın SGK'ya başvuruda bulunması gerekmektedir. İşte SGK prim iadesi alınabilecek durumlar ve detayları!

3 şartla binlerce lira geri verilecek! SGK girişi olanlara duyuruldu

SGK ve Bağ-Kur'dan Emeklilik Prim İadesi: Toplu Ödemede ve Tavanı Aşan Prİmlerde Hak Sahipleri Belli Oldu!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik süresini tamamlayamayanların prim ödemelerini iade etme seçeneklerini sunuyor. Prim iadeleri, çalışanların başvurularına bağlı olarak iki ayrı yöntemle gerçekleştirilmektedir. İlk olarak, toplu ödeme durumunda, emeklilik için gerekli prim gün sayısını dolduramayanlar, yaşa rağmen yeterli prim ödeme gün sayısına ulaşamayanlar, bağlı oldukları sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunarak ödedikleri prim tutarlarını toplu bir biçimde geri alabilirler.

Mali Uzman Onat Benlioğlu'nun ifadesine göre, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 4/1(a) maddesi altında faaliyet gösteren çalışanlar için SGK'ya %34,5 oranında prim, prime esas kazanç tutarları üzerinden ödenmektedir. Toplu ödeme kapsamında prim iadesi alındığında, emeklilik primlerine düşen (%9) işçi katkısı geri alınabilir. Ancak işveren katkıları ve işçi adına ödenen genel sağlık sigortası katkısının iadesi mümkün değildir.

bu şartları sağlayan

Benlioğlu'na göre, 5510 sayılı yasa çerçevesinde kendi adına ve sorumluluğunda bağımsız çalışan sigortalılar da SGK'ya prim ödemek durumundadırlar. Bu durumda, prim iadesi oranı %20 seviyesindedir. Tavanı aşan prim ödemelerinin iadesi SGK tarafından sağlanmıştır. Örneğin, 2023 yılında aynı ay içinde iki farklı işverenden toplam 120.000 TL brüt ücret alan bir çalışanın, tavanı aşan (100.608,90 TL) geliri üzerinden kesilen sigorta primi iade edilecektir. Prim iadesinden faydalanmak isteyenlerin belirtilen şartları yerine getirmeleri ve başvuru yapmaları gerekmektedir.