2023 Asgari Ücret Zammı Hesaplandı İşte Masadaki O Üç Rakam

Eylül ayını da yavaş yavaş geriye bıraktığımız bu günlerde asgari ücret hesaplamaları yoğunlaştı. Vatandaşlar yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağını merak ederken gelen açıklamalar sonrası hesaplamalar yapıldı. İşte o rakamlar.

2023 Asgari Ücret Zammı Hesaplandı İşte Masadaki O Üç Rakam

Sene başında yüzde 50.1 oranında bir artışla net 4 bin 253 liraya çıkarılan asgari ücret, ara dönemde yüzde 30 artışla 5 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Yılın son aylarına girilince asgari ücret çalışmalarına hız verildi. Gerek enflasyon rakamları gerekse de açıklanan programlar kapsamında asgari ücret hesaplamaları yapıldı.

Aralıkta Toplanıyor

Her fırsatta asgari ücret zammı için Aralık ayını işaret eden Bakan Vedat Bilgin’in açıklamaları sonrası Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanıyor. Yeni ücretin ne kadar olacağı merak edilirken Bakan Bilgin’in açıklamasında ‘’Enflasyonun etkisini dikkate alarak yeni bir değerlendirme yapacağız’’ açıklaması sonrası uzmanlar hesaplamalarını yaptı.

Enflasyonun Üzerinde Zam

Bakan Bilgin’in açıklamalarıyla beraber geçmiş dönemde yapılan zamlara bakıldığında enflasyonun üzerinde bir zam yapılmasına muhtemel gözüyle bakılıyor. Enflasyon rakamları ise açıklanan Orta Vadeli Program Kapsamında yüzde 65 olarak bekleniyor.

Üç Formül Var

Enflasyon baz alınarak asgari ücrete zam yapılması durumunda ortaya 3 formül çıkıyor. 2022 yılı enflasyon rakamları asgari ücrete yansıtılırsa, Orta Vadeli Programdaki (OVP) rakamlar değerlendirildiğinde yeni asgari ücret sene başı hesabına göre 4 bin 353 lira 40 kuruştan 7 bin 18 lira 11 kuruşa çıkabilecek. Bu formülde yılbaşındaki rakam baz alınıyor.

Artışla ilgili diğer formül, yıllık enflasyona tamamlama şeklinde olacak. Temmuzda yüzde 30 zam yapılmıştı. Yıllık tahmini yüzde 65’e tamamlandığında 5 bin 500 lira olan asgari ücret 7 bin 425 lira 47 kuruş olacak.

Dikkat çekilen bir diğer formül ise enflasyonun üzerinde zam yapılması. Bu formül uygulamaya alınırsa yapılacak zamla beraber yeni asgari ücretin 7 bin 500 liraya çıkması bekleniyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /