2022 Hayvancılık Destekleri Açıklandı

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, hayvan başına 370 lira olan buzağı desteklerini 500 TL’ye çıkardıklarını, yetiştirici bölgesi olarak açıklanan 22 ilde yetiştiricilere buzağı başına 900 lira ödeme yapılacağını duyurdu.

2022 Hayvancılık Destekleri Açıklandı

2022 Ödeneği 39,2 Milyar Lira

Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü konferans salonunda organize edilen tarım sektör temsilcileri toplantısında bir konuşma yapan tarım ve orman Bakanı Vahit Kirişçi, şu ifadelere yer verdi;

“Bu manada bu yılki ödeneğimiz 39,2 milyar lira. Bu yalnızca bizim vermiş olduğumuz tarımsal destekler. Yani Ziraat Bankası'nın sıfır faizli kredi verdiğini düşünün. %80 enflasyon olan bir ülkede sıfır faizli size kredi sunuluyor. Bu kredinin sübvansiyonu aynı biçimde bir destek değil midir? Evet destektir. TMO arpa desteği verdi, ekmek yapımı için, un sanayisine sübvansiyonu için buğday verdi. Onlar da onu un yaptı, bunu götürdü fırıncıya verdi. Burada da bir sübvansiyon var. Burada da yine TMO’nun yüklemiş olduğu bir finansal yük var. Bu yüklerin tamamını bir topladığınızda ciddi manada bir destek vermiş oluyoruz. Bu desteklerin yerinde, anlamlı ve üretici tarafından ciddi bir şekilde hissedilebilir olması gerekiyor. Eğer ki hissedilmiyor ise o halde biz kendi sistemimizi gözden geçirmek zorunda kalacağız. Mademki global bir oyuncu olacağız o halde bunları da yerine getirmemiz gerekiyor.”

Dedi.

2022 Hayvancılık Destekleri

Bakan Kirişçi, 2022 senesi destekleme kararnamesi kapsamında şu ifadeleri kullandı;

“Türkiye genelinde hayvan başına 370 lira olan buzağı desteğini 500 liraya çıkartıyoruz. Buna ek olarak diğer taraftan Türkiye genelinde suni tohumlamadan doğan buzağılara ilave 200 lira ödeyeceğiz. Tarım bakanlığımızın yetiştirici bölgesi olarak belirlemiş olduğu ve Kars’ında içinde yer aldığı 22 ilde buzağı başına ilave 100 lira olan desteği %100 arttırmak suretiyle 200 liraya çıkartıyoruz. Yani 22 ilde yetiştiricilerimize buzağı başına 900 TL ödeyeceğiz.”

Dedi.

Küçükbaş Sürü Büyütme Desteği 125 Liradan 200 Liraya Çıktı

Türkiye genelinde küçükbaş türü büyütme desteğini 125 TL'den 200 TL'ye çıkarttık. Türkiye genelinde sürü yöneticisi desteklerini, Sürü yöneticisi falan mı olsak.

Çoban Değil, Sürü Yönetici

Çoban demeyelim. Çoban dediğimizde adam inciniyor. Sürü yöneticisi diyelim. %100 arttırmak suretiyle işletme başına 6.000 TL'den 12.000 TL çıkarıyoruz.


Karkas Alım Fiyatları Güncellendi

Karkas maliyetleri ile piyasadaki fiyat gelişmelerinin Et ve Süt Kurumu tarafından devamlı takip edildiğini de ekleyen bakan, dana karkas alım fiyatlarının son iki gün içerisinde düşme trendine girdiğinin gözlemlendiğini açıklayarak şu ifadeleri kaydetti;

“Dana karkas alım fiyatları kilo Başına 2 lira artırılacaktır. Prim ile desteklerle beraber dana karkasın kilogramını 94 liraya satan besiciler, bu artış ile beraber 96 liraya satabilecektir. Hayırlı olsun. Et ve Süt Kurumu da bu tutardan alım yapmak suretiyle fiyatların maliyetlere göre şekillenmesine aracılık edecektir. Küçükbaş hayvancılıkta ise Mera dönüşleri başlamak üzere.

Bu kapsamda da kuzu karkas alım fiyatlarımızı 2 lira artırıyoruz. Böylelikle kuzu arkasını kilogram alım fiyatı 90 liradan 92 liraya çıkmaktadır. Üretici kardeşlerimizin alın terlerine ve emeklerine sahip çıkmak amacıyla dönemsel bir şekilde bu tür iyileştirmeleri yapmaya devam edeceğimizi özellikle buradan belirtmek istiyorum”

Dedi.