2020 Asgari Ücret ve Taşeron Maaş Zammı İçin Üzen Haber

Memur, işçi, taşeron ve asgari ücretlilerin maaş zamları ile ilgili son dakika haberi geldi. Yeni ekonomi planında maaş zamları ın hedef enflasyona göre belirleneceğine yer verildi. Buna göre maaş zamları, hedefe göre zamlanacak.

2020 Asgari Ücret ve Taşeron Maaş Zammı İçin Üzen Haber

Asgari ücretliye kötü haber. 

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni ekonomi planını açıkladı. YEP 'te en dikkat çeken kısım ise yeni dönemde memur ve işçi maaşlarının belirlenmesi meselesi oldu. 

YEP'te sözü edilen ‘kamunun yönlendirdiği bazı fiyat ve ücretler' kapsamına örneğin elektrik, doğalgaz, su, çay, şeker, ulaşım gibi mal ve hizmetler ile asgari ücretliler, kamu işçileri, memur ve memur emeklilerinin maaş zamları giriyor. Hükümet bu yıl ücretler hariç olmak üzere bu kuralı getirmesine rağmen elektriğe, doğalgaza, suya, çaya ve şekere yüzde 15 ila yüzde 32'leri aşan oranlarda zamlar yaptı. 

Sözcü'den Erdoğan Süzer, bugün kaleme aldığı yazısında konu ile ilgilim, kamu mal ve hizmetlerine önümüzdeki 2020-2023 yıllarında nasıl bir zam oranı uygulanacağı henüz bilinmiyor.

2020 yılında asgari ücret belirlenirken bu yıl sonunda gerçekleşmesi tahmin edilen yüzde 12'lik TÜFE yerine hedef olarak belirlenen yüzde 8.5'lik TÜFE dikkate alınacak. Böylece halen 2020 TL olan asgari ücretin önümüzdeki yıl örneğin yüzde 12 zamla 2 bin 262 lira yerine yüzde 8.5 zamla 2 bin 191 lirada kalma riski ortaya çıkacak. Taşerondan kadroya geçenler de dahil olmak üzere kamuda çalışan işçilerin toplu sözleşmesi 2021 yılında biteceği için bu işçilerin 2021 ve 2022 zamlarında enflasyon hedefi esas alınabilecek. Memur sendikalarının toplu sözleşme dönemi ise 2021 yılı sonunda bittiği için o memur ve memur emeklilerinin 2022 zamlarında yüzde 4.9'luk hedef enflasyon baz alınabilecek.

Kamubülteni.com