2019 Asgari Ücret İçin Son Açıklamalar: İstenen İlk Rakam

2019 yılı asgari ücret zammı için pazarlıklar erken başladı. İşveren ve işçi kesiminden açıklamalar geldi. Yapılan açıklamalar ve asgari ücret için istenen ilk rakam haberimizde.

2019 Asgari Ücret İçin Son Açıklamalar: İstenen İlk Rakam

2019 yılı asgari ücret ile ilgili açıklamalar geçtiğimiz günlerde art arda gelmişti.

Açıklamalar art arda geldi ve asgari ücret için istenen ilk rakam belli oldu. 2014 yılı seçimleri öncesi alınan karar ile asgari ücrete yılda bir defa zam yapılması kararı alındı. Bu kararın alınmasının ardından yılda bir defa asgari ücrete zam yapılıyor. Aralık ayında toplanan asgari ücret tespit komisyonu yeni yılda asgari ücretin ne kadar olacağını belirliyor.

Ancak bu yıl yüksek enflasyon verileri nedeniyle asgari ücretli ciddi şekilde geçim sıkıntısı çekiyor. Sendikalar ise asgari ücrete yıl sonu beklenmeden zam gelmesini istiyor. Sendikalar asgari ücretin 2 bin TL olmasını ve yeni yıl zammının da bu rakama ek olarak yapılmasını istiyor. 

İşçi kesiminden Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili taleplerini ilk kez bu kadar erken dile getirdi ve “ 1603 liralık asgari ücret aralık ayını beklemeden 2 bin lira olmalı. Komisyonda ise pazarlık 2 bin TL üzerinden başlamalı. Talebimiz 2 bin lira artı enflasyon (yüzde 24.52) yani yaklaşık 2 bin 500 lira” dedi.

Kamuda asgari ücretle çalışmakta olan personellerin oranının sadece yüzde 1 olduğunu belirterek açıklamasını sürdüren Atalay, şu ifaadeleri kullandı:

“Özel sektörde vatandaşların yüzde 95’i asgari ücretli. Bu nedenle biz taleplerimizi işveren tarafına ilettik. Henüz olumlu bir dönüş almadık. Asgari Ücret Komisyonu’nun da erkenden toplanmasını istiyoruz. İşçiler, daha önce pazarda 60 liraya aldıklarını şimdi 100 liraya alamıyor."

İşveren kesimini temsil eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise komisyonun erken toplanmasının söz konusu olmadığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Çalışma bakanlığı da zamanında toplanılacağını bize iletti. İçinden geçtiğimiz olağanüstü dönem sadece çalışanlar için değil hepimiz için zor bir dönem”

Türk-İş’in 2 bin liralık  talebini değerlendiren Koç, şu ifadeleri kullandı:

“Kamunun ilgili kuruluşlarından gelecek raporları görmeden bir rakam telaffuz etmek istemiyoruz. Ancak şunu belirtmeliyim ki TÜİK’in verdiği rakamlarda işverenin harcamaları dikkate alınmıyor. Asgari ücret belirlenirken ülkedeki işletmelerin ekonomik durumu gözönünde bulundurulmalı.”

KOMİSYON CUMHURBAŞKANLIĞINA BAĞLANDI

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ’ne geçilmesi ile birlikte asgari ücret tespit komisyonu Cumhurbaşkanlığına bağlandı.

SİZCE NE KADAR OLMALI?

Siz de aşağıdaki yorum kısmından yeni asgari ücret hakkındaki taleplerinizi dile getirebilirsiniz.

Android uygulamamızı ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

İOS uygulamasını ücretsiz indirmek için >>>> TIKLAYIN

Kamubulteni.com | Ankara