2. El Araç Alım Satımında Köklü Değişiklik

İkinci el araç alım satımında son dakika gelişmesi. Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenleme üzerinde görüşmelerini devam ettirirken konu ile ilgili ilk bilgiler geldi ve düzenlemenin nasıl olacağı belli olmaya başladı.

2. El Araç Alım Satımında Köklü Değişiklik

2. EL ARAÇ ALIM SATIMINDA DEĞİŞİKLİK

Son dönemlerde ikinci el araç fiyatları sıfır araçların fiyatlarını geçti. Koronavirüs salgını nedeniyle birçok otomotiv firması üretime ara vermişti. Verilen aranın sona ermesi ve otomotiv sektöründe üretimin yeniden başlaması sonrası ise ikinci el araç fiyatları yine düşmedi. Son olarak 1 Haziran 2020 günü başlatılan kredi kampanyasında ikinci el araçlar için de düşük faizle kredi verilmesi nedeniyle ikinci el araç fiyatları adeta uçtu.

Bu konuda kamubulteni.com 'a çok sayıda mesaj geliyor. Vatandaşlar, anahtar teslim fiyatı 207 bin TL olan bir aracın 250 bin TL 'ye satıldığını söyleyip adeta isyan etti. 

TOFAŞLAR KIYMETE BİNDİ

Eskiden oldukça uygun fiyatlara alınabilen bazı araçların da fiyatları ciddi oranda arttı.  

İKİNCİ ELDE YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Edinilen son dakika bilgilerine göre Ticaret Bakanlığı ikinci el araç alım satımında yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Kısa sürede sona ermesi ve yürürlüğe girmesi beklenen ikinci el araç düzenlemesi ile fiyatların bir nebze de olsa aşağıya çekilmesi hedefleniyor. 

BELGESİ OLMAYAN SATAMAYACAK

Söz konusu düzenleme ile ilgili gelen bilgilere göre 2. el araçların satışında satıcıdan yetki belgesi istenecek.

3 GÜN İÇİNDE İLAN KALKACAK

Düzenlemeye göre aracın satılması, satıştan vazgeçilmesi ya da teslim belgesi süresinin sona ermesi gibi durumlarda ilanın 2 gün içinde kaldırılması gerekecek. 

EKSPERTİZ RAPORLARINDA DÜZENLEME

Ticaret Bakanlığı bürokratlarının üzerinde durduğu düzenlemeye göre ekspertiz raporu, satışın yapılmasından  önceki 7 gün içinde alınmak zorunda. 

Yanlış rapor düzenleyen işletmeler, uyarı sonrası bu yanlışa devam ederse yeterlilik belgeleri iptal edilecek. 

Yanlış yapan firmaalara 2 yıl yasak gelecek ve yeterlilik belgesi bu işletmelere verilmeyecek. 

YETERLİLİK BELGESİ İÇİN

Araç alım satımı için iş yapanlara yetki belgesi verilmesinde aşağıdaki şartlara "meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması" da eklenecek. 

Türkiye Gazetesi 'nin son dakika olarak aktardığı habere göre ikinci el araç alım satımı yapan işyerlerinde mesleki yeterlilik belgesinin aranmayacağı hâller dışında, belgesi olmayan kişileri pazarlama ve satış personeli olarak çalıştıramayacak bu personeller araç alım satımı yapamayacak. 

FİYATLARIN DÜŞÜRÜLMESİ HEDELENİYOR

Söz konusu düzenleme sonrası sadece  yetki belgesi olanlar ikinci el araç alım satımı yapabilecek ve bu yolla araç fiyatlarının düşürülmesi hedefleniyor. 

Siz de aşağıdaki yorum kısmından ikinci el ile sıfır araçta gördüğünüz fiyat farkını yazabilirsiniz.