2. El Arabada Fiyat İndirimi Açıklaması

İkinci el araç fiyatlarına gelen zamların ardından bir son dakika açıklaması geldi. TÜSİAV Vergi Platformu Başkanı Kumdakcı yaptığı son dakika açıklamasında Türkiye'deki fiyatların düşmemesinin üç nedenini söyledi.

2. El Arabada Fiyat İndirimi Açıklaması

İkinci el araba fiyatlarının düşmesi bekleniyor ama...

Pandemi sonrası hemen hemen ikiye katlanan ikinci el araba fiyatlarında indirim bekleniyor. Araba piyasasında fahiş dercede artan fiyatlar, sıfır araba fiyatlarını bile katladı. Piyasada sıfırı 230 bin TL 'ye satılan arabaların , ikinci el araç satış sitelerinde 280 bin TL'ye , 300 bin TL 'ye satışa konulduğu görülüyor. 

Ciddi derecede artan araç fiyatları sonrası piyasaa duruldu ve vatandaşlar fiyatların düşmesini beklemeye başladı. Sıfır araç üretiminin talepleri karşılamaması nedeniyle ikinci el araçlara yönelen vatandaşlar, ikinci elde de fiyatlardan yakınıyor ve fiyatların yüksek olması nedeniyle araba alamıyor. F

ÖTV ARTIŞI DA ETKİLEDİ

Vatandaşları ikinci ele yönlendiren bu duruma bir de ÖTV zammı eklendi. üks araçların ÖTV 'lerine yapılan zam sonrası ikinci el piyasasında yeniden artış görüldü. 

HALA TALEP KARŞILANMIYOR

Pandemide normalleşmenin başlaması sonrası otomotiv şirketleri tekrar açıldı ve araç üretimleri yeniden başladı. Ancak talebin çok olması nedeniyle üretim buna yetişemiyor. 

TÜSİAV Vergi Platformu Başkanı Kumdakcı, Dünya Gazetesi 'nde verdiği röportajda, "Öyle ki araçlar ulaşım amacı ile kullanılmanın yanında artık yatırım aracı olarak görülüyor. Bunun başlıca sebebi, arz-talep dengesinin bozulması olarak gösterilebilir." ifadelerini kullandı.

Kumdakcı, "Yine pandemi nedeniyle fabrika üretimlerinin düşmesi, hatta belirli bir dönem fabrikaların kapalı kalması piyasaya yapılan arzı düşürdü. Arz-talep dengesinin bozulması yanında 30 Ağustos'ta yapılan ÖTV artışı, araç fiyatlarında agresif bir yükselme yarattı." ifadelerini kullandı.

FİYATLAR DÜŞECEK AMA...

Kumdakçı açıklamasının sonunda ise fiyatların düşmesinin beklendiğini, ancak döviz kurunun yükselmesi ve ÖTV indirimi beklenmemesi nedeniyle fiyatların Türkiye 'de inmesinin beklenmediğini söyled ve "Beklenti bu yönde ancak maalesef yeni üretimlerde ürün girdi maliyetlerinde oluşacak artışlar, ülkemizde yüksek seyreden döviz kur fiyatlaması ve ÖTV oranlarında bir düşme olasılığının şimdilik olmaması fiyatların bir daha eski seviyelerinde seyretmesine imkan vermeyecektir. Özetle, fiyatların bu denli artmasının tek nedeni ÖTV değil. Bu durumun 2021'in ilk yarısında da devam edeceğini söylemek yanlış olmaz." dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA