2. El Araba Fiyatları Ne Zaman Düşecek? Kritik Açıklama Geldi

İkinci el araba alacak vatandaşları ilgilendiren son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada yasal düzenleme ile fiyatların düşürüleceğine yer verildi.

2. El Araba Fiyatları Ne Zaman Düşecek? Kritik Açıklama Geldi

İkinci el araba fiyatları hakkında açıklama.

Geçtiğimiz gün ikinci el araba yönetmeliği yayımlandı. Yayımlanan yönetmelik ile artık ikinci el araba alımı satımında yetki belgesi zorunluluğu olacak. Bir yılda 3 'ten fazla araç satan kişi ticaret yapıyor sayılacak ve yetki belgesi zorunlu olacak. Bu yönetmelik sonrası Hürriyet'e açıklama yapan CARDATA Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın,“İkinci el motorlu kara taşıtının tanıtımı ve ilanı” başlıklı 13. maddede şu ifadeleri kullandı:

“Satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulur. Tanıtım kartında yetki belgesi numarasına ve ikinci el motorlu kara taşıtına ilişkin aşağıdaki asgari bilgilere güncel olarak yer verilir”

Verilen bilgilerin en önemlileri arasında ‘plakanın eksiksiz verilmesi, hasar kaydı, rakam veya harflerinin bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası’ gibi maddeler de yer alıyor.

İNTERNET ÜZERİNDEN TİCARETE  DÜZENLEME

Bu değişiklik ile internet üzerinden yapılan ticarete de regülasyonlar gelmiş olacak. Hem çalıntı araç satışının hem de yanlış bilgilendirmenin önüne geçilmesi planlanıyor.

FİYATLARA DÜŞÜŞ

CARDATA Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, söz konusu düzenleme ile 2. el araba fiyatlarında düşüşe geçeceğini söyleyerek, “Sektörde çok önemli bir adım atıldı, öncelikle her önüne gelen, yetki belgesi olmayan araç satamayacak. Tüketici daha güvenilir yerlerden, garanti kapsamında araç alacak. Güvenli Ödeme Sistemi 2. el araç ticareti için bir devrim niteliğinde. Bu sayede alım satım süreçlerinde dolandırıcılık sona erecek. Haksız rekabet son bulacak, kayıt dışı alım-satımlar son bulacak. Kiralama firması vergi levhası ile kiralama yapmayan ama sadece ikinci el alım satım yapanların önü kesilecek. Online satış yapan ilan siteleri araç ilan yayın formatlarında madde 13 nedeniyle değişiklikler yapmak zorunda kalacaklar. Çünkü yönetmelikte satışa sunulan aracın ilanıyla alakalı belirleyici detaylar yer almak zorundan bundan sonra. Satışa konu olan aracın tüm detayları ilanda belirtilmek zorunda olacak. Suni fiyat artışları bitecek.” dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA