2019 DGS Tercih Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak? İşte Üniversite Taban Puanları

2019 yılı DGS sınav sonuçları 25 Temmuz 2019 günü açıklanmıştı. Sınav sonuçlarının ardından tercihler için bekleyiş başlamıştı. Peki DGS tercih kılavuzu ne zaman yayımlanacak? Tercihler ne zaman alınacak? Taban puanlar nedir? İşte detaylar.

2019 DGS Tercih Kılavuzu Ne Zaman Yayımlanacak? İşte Üniversite Taban Puanları

2019 DGS taban puanları ve tercih tarihleri.

2019 yılı Dikey Geçiş Sınavı geçtiğimiz Haziran ayının son günlerinde yapıldı. ön lisans eğitimden lisansa geçiş için yüz binlerce adayın girdiği Dikey Geçiş Sınavı 'nda sonuçlar geçtiğimiz Temmuz ayında açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından geçerli bir puan alan adaylar , 2019 yılı Dikey Geçiş Sınavı tercihlerinin ne zaman başlayacağını , DGS tercihlerinde geçtiğimiz yıl kadroların taban puanlarının ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki DGS tercihleri ne zaman başlayacak? 2019 yılı DGS taban puanları nedir? İşte detaylar.

ÖSYM AÇIKLAMASI

DGS kılavuzunda yerleştirme işlemleri için şu ifadelere yer verildi:

Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekmektedir. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecektir. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz sayılacaktır

Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını göstermektedir.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemelidir. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.

ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemi yapılmalı ve tercih işlemi ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Tercihlerin ÖSYM’ye ulaştığından emin olunması için ekranda “2019-DGS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesi mutlaka görülmelidir.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçelere Merkezimizde kesinlikle işlem yapılmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz.

Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

TERCİH KILAVUZU NE ZAMAN YAYIMLANACAK?

DGS 2019 yılı tercih kılavuzu için geri sayım devam ederken , ÖSYM Başkanlığı bu konuda henüz bir tarih vermedi. Geçtiğimiz yıllarda DGS sonuçlarının açıklanması ve tercihlerin alınması tarihleri şu şekildeydi:

2018 yılında;

DGS sonuçları 16 Ağustos günü açıklanmış ve tercihler 7-14 Eylül 2018 tarihleri arasında alınmıştı.

2017 yılında;

DGS sonuçları 6 Ağustos günü açıklanmış ve tercihler 19-26 Eylül 2017 tarihleri arasında alınmıştı. 

Bu yıl ise sınav sonuçları 25 Temmuz günü açıklandı. Araya bayram tatilinin girmesi nedeniyle yine geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi DGS tercihlerinin Eylül ayının ilk günlerinde alınması bekleniyor.

TABAN PUANLAR

Geçtiğimiz yıl yapılan Dikey Geçiş Sınavı 'nın sonucuna göre oluşan taban puanlar şu şekilde;

DGS En Küçük ve En Büyük Puanlar İçin Tıklayın 

DGS  TERCİHLERİ BAŞLADIĞINDA BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN