Uzman Çavuşlara ve Uzman Erbaş Olmak İsteyenleri Üzen Haber

TBMM 'de bugün uzman çavuşlar ve uzman erbaş adayları için önemli bir kanun teklifi vardı. Kanun teklifi Meclis genel kurulunda görüşmeye alındı. İşte kanun teklifinin detayları.

Uzman Çavuşlara ve Uzman Erbaş Olmak İsteyenleri Üzen Haber

Son dakika : TBMM 'de uzman çavuşlar hakkında açıklama.

1 aylık aranın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün toplandı. Toplanan meclisin gündem konusu bekçilik kanunuydu. CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ise uzman çavuşların sorunlarını TBMM 'de gündemne getirdi. 

KANUN TEKLİFİ VERDİ

TBMM 'ye uzman çavuşların sorunları için bir kanun teklifi veren Mehmet Ali Çelebi, kanun teklifi ile ilgili söz aldı ve detayları şu şekilde paylaştı:

"Askerlik, kendi bedeninden sıyrılıp kendini gelecek nesillerin varlığında bulmaktır. Asker, direnişin ve yiğitliğin cevheridir. Bu anlamda kurşun ve şarapnel yağmurlarında, mayın pusularında “Bir kolum fazla, bir bacağım fazla.” diyerek paramparça vatan olan, ecdat mezarını çiğnetmeden evlatlarımızın beşiğini koruyan kahraman şehitlerimizi saygı ve minnetle anarken yarı şehitlerimiz gazilerimizi saygıyla selamlıyorum. Hâlen görevlerinin başında olanlara da sonsuz selam olsun.

Şimdi söz konusu polis, Türk Silahlı Kuvvetleri ve jandarmaysa emin olun onlarla ilgili en çok çalışan parti biziz, istatistikler zaten ortadadır. Dediniz ya “Sizi başka bir şeye benzetiyorlar.” diye. Atatürk’ün çok güzel bir sözü var, hayır: “Biz bize benzeriz.” bizi kimse başka bir şeye dönüştüremez.”

97 bin çalışanı, yüz bin emeklisiyle beraber 200.000 kişilik uzman çavuş camiasının özlük haklarında mesleki güvencelerine dönük Cumhuriyet Halk Partisi olarak çok kapsamlı bir kanun teklifi verdik, bu içeriği sizlere arz edeceğim:

UZMAN ÇAVUŞLARA KADRO

1) Kadro. Vatan savunmasının sözleşmesi olmaz diyoruz. Sözleşmeyle görev yapıyor uzman erbaşlarımız, uzman çavuşlarımız. Bu sorun acil olarak çözülmelidir. Hiçbir kanun ve yönetmeliğe dayanmadan şu an sözleşme fesihleri yapılmaktadır bu kahraman askerlerin.

EK GÖSTERGE ZAMMI

2) 3600 ek gösterge: Bakın,  en fazla şehit veren camia. 3600 gösterge böyle bir camia için konuşulur mu burada? Eğer şehit olsa cenaze namazını kıldıracak imama 3600 gösterge vermeyi düşünüyorsunuz ama uzman erbaşlara vermeyi düşünmüyorsunuz. Burada bir terslik var. (CHP sıralarından alkışlar)

GÖREV SÜRESİ

3) Görev süreleri: Doğu tayin sürelerinin çokluğu nedeniyle meslek hayatının birçoğunu ev götürülemez garnizonlarda ve üs bölgelerinde ailelerinden yoksun olarak geçiriyorlar. Yani doğu görev süreleri adil bir şekilde düzenlenmeli.

KIDEM

04) Kıdem: Yeni göreve başlayan bir uzman erbaş ile yirmi yıllık hizmetini tamamlamış bir uzman erbaş arasında çok fazla bir fark yok, özellikle maaş ve özlük hakları bakımından. Bu kanunda bu da düzenleniyor.

ASTSUBAYLIĞA GEÇİŞ

5) Astsubaylığa geçiş yüzdelerinin artırılması: Tecrübeliler ama üst kadrolar astsubaylığa geçmekte yüzde 7. Bunun da düzeltilmesi gerekir.

SAĞLIK-SİCİL-ATAMA YÖNETMELİKLERİ SORUNU

6) Yönetmelik sorunları, sağlık yönetmeliği: Bakın, eğer bir uzman çavuş bir yıl içerisinde doksan gün hava değişimi alırsa sözleşmesi feshediliyor. Bunun düzeltilmesi gerekir, sağlık yönetmeliğinin değişmesi gerekir, atama ve sicil yönetmelikleri yok, düzenlenmesi gerekir.

BASKI

7) Baskı, mobbing olmadan kadro görevlerini yapmaları gerekir. Kadro görevleri olan var ama çaycı olan var, kazancı olan var, inşaatçılık yapan var, tuvalet, banyo temizleyenler var. Dolayısıyla bu kadro görevlerinin de düzenlenmesi gerekir.

45 GÜN EĞİTİM ALAN BEKÇİLERE TABANCA VAR UZMAN ÇAVUŞA YOK

8) Zati tabanca: Şimdi bekçi kanunu geldi. Bekçiler kırk gün eğitim alacak. Silah veriyoruz, değil mi? Ama ömrünü dağda savaşmakla geçiren uzman çavuşumuza silah vermiyoruz. Böyle bir terslik var.

6000 KANUN MAĞDURLARI

9) 6000 sayılı kanun mağdurları: Bakın, bu konu da çok önemli. 3269 sayılı Yasa 1992’de çıkıyor ve uzman çavuşlarımızın yaş haddi 45 o zaman için. Yıllar geçiyor, daha sonra bazıları 45 yaşına geldiğinde emekli oluyor. Ama olamayanlar için sonradan bir düzenleme yapılıyor. O da şu: 6000 sayılı Kanun 26’ncı madde. Yani yirmi, yirmi beş sene uzman çavuşluk yapmış bir kişi, mağdur olmasın diye, birkaç ay sivil memur olarak çalıştırılıyor. Ama buradaki terslik şu: Sivil memur olarak emekli ediyoruz. Yani yirmi, yirmi beş sene uzman çavuşluk yapmış, bir ay - hatta bir gün olanlar da var- sivil memurluk yapmış, en düşük memur statüsünden bunları biz emekli ediyoruz, uzman çavuş kartlarını vermiyoruz, özlük haklarını vermiyoruz. Bu düzeltilmelidir. Daha sonra yaş haddi 52’ye çıkarıldı, 52’yle bu sorun çözüldü. Sosyal tesis sorunları var, lojman kontenjanlarıyla ilgili sorunlar var, yaşam alanlarında sıkıntılar var. Bir de memuriyete geçiş problemleri var, o da şu: Daha evvel, iki sene çalışmaya karşılık kamuya geçebiliyorlardı. Bu, daha sonra yedi sene oldu ama yedi sene olduktan sonra iki sene görev yapıp daha önce ayrılmış kişiler şu an kamuya giremiyor. Böyle bir mağduriyet var, bunun da çözülmesi gerekir.

Şimdi, bir sitem şiiri var onlardan, şöyle söylüyorlar:

“Yardan gelen mektuplar al kanlara bulandı,

Boynu bükük bir yavru bizden size kalandı.

Önce vatandı elbet, ondan gayrı yalandı.

Canlara canan verdik, siz ne verdiniz?” diyorlar.

Bizde vatan sağ olsun, böyle bilir uzmanım,

Ay yıldızlı bayrağım, odur benim sol yanım.

Keşke binlerce olsa, helal ona bir canım.

“Sel olup çağlayan verdik, siz ne verdiniz?” diyorlar.

Gelin, bu sorunu çözelim diyorum. Kartal yuvalarındaki sonsuz nöbetlere devam eden kahramanlara yüce Meclisten bir selam yolluyorum, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum

UZMAN ÇAVUŞLARA KÖTÜ HABER

Kanun teklifi , Mehmet Ali Çelebi 'nin konuşması sonraso oylandı. Genel Kurul'da oylama şu şekilde gelişti:

Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Etmeyenler… Kabul edilmemiştir.

Kanun teklifi oy çokluğu ile kabul edilmedi.

CAHİT ÖZKAN: ÇALIŞMAMIZ VAR

AK Partili Cahit Özkan, yaptığı açıklamada "Genel Kurulu bilgilendirmek üzere, biraz önce görüşmüş olduğumuz İç Tüzük’ün 37’nci maddesine ilişkin uzman erbaşlarla ilgili husus hakkında şu anda etki analizleri devam eden çalışmalarımız vardır. Özellikle kendilerine beylik silahı verilmesi noktasında ve özellikle emeklilikle, intibakla ilgili hususlarda ve yine emekli maaşları arasındaki farklılığın giderilmesine ilişkin şu anda etki analizleri devam eden yasal düzenleme çalışmamızı tamamlayarak en kısa zamanda, inşallah, Genel Kurulun gündemine getireceğiz." dedi.

Özkan, uzman çavuşlara kadro meselesine değinmedi.

Uzman erbaşlarla bilgi alış verişi için TIKLAYIN