CHP'li Tutdere: Elektriğe Yüzde 60, Doğal gaza 52, Tekel Ürünlerine 60 Zam Yapıldı, Dar Gelirli ve İşsizler Ciddi Sıkıntıda...

Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu'nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Fatih ve Antalya'daki intihar olaylarını hatırlatan Tutdere, elektik, doğal gaz, akaryakıt, tekel ürünlerine yapılan zamları hatırlatarak dar gelirli vatandaş ve işsizlerin zor duruma düştüğünü söyledi.

CHP'li Tutdere: Elektriğe Yüzde 60, Doğal gaza 52, Tekel Ürünlerine 60 Zam Yapıldı, Dar Gelirli ve İşsizler Ciddi Sıkıntıda...

Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM Genel Kurulu'nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Fatih ve Antalya'daki intihar olaylarını hatırlatan Tutdere, elektik, doğalgaz, akaryakıt, tekel ürünlerine yapılan zamları hatırlatarak dar gelirli vatandaş ve işsizlerin zor duruma düştüğünü söyledi.

Tutdere, "İstanbul'da Fatih'te ve Antalya'da çok vahim iki tane intihar olayıyla ülkemiz sarsıldı. Bu olaylar hepimizin vicdanında büyük bir yara açtı, büyük bir üzüntüye boğdu Türkiye'yi. Peki, bu intihar olaylarını yaratan tablo, bu intihar olaylarını yaratan koşullar neydi, buna bakmak lazım. Ülkemizin son bir yıl içerisinde bulunduğu ekonomik kriz, gerçekten, ülkemizi, yurttaşlarımızı ve insanlarımızı büyük bir sosyal travmanın içine atmış durumda. Bakınız, değerli arkadaşlar, Hükûmetiniz tarafından son bir yılda elektriğe yüzde 60, doğal gaza yüzde 52, akaryakıta yüzde 30, tekel ürünlerine yüzde 60, gıdaya yüzde 50, beyaz ete yüzde 40, süte yüzde 50 zam yapıldı. Tabii, işsizlik, yoksulluk ve Hükûmetin uygulamış olduğu yanlış ekonomik politikalarla birlikte ülkemizdeki özellikle dar gelirliler ve işsizler ciddi anlamda sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların sonucu da bu tür üzücü tabloları ortaya koymaktadır." şeklinde konuştu.

2003 yılındaki işsiz sayısını da hatırlatarak işsiz sayısındaki artışa dikkat çeken Tutdere, en büyük sorunun işsizlik olduğunu vurgulayarak, "2003 yılında yani siz iktidara geldiğinizde İŞKUR'a başvuru yapan toplam işsiz sayısı 587.479. 2018 yılında aynı kuruma başvuru yapan toplam işsiz sayısı -altını çizerek söylüyorum- 3 milyon 509 bin 603 kişi olmuş, aradaki fark yüzde 497 artış. Genç işsizler açısından tabloya bakıldığında, yine iktidara geldiğiniz yıl kuruma yapılan başvuru sayısı 169.272. 2018 yılındaki verilere baktığımızda bu sayı 1 milyon 55 bin 550 kişiye ulaşmış, artış oranı yüzde 524. Değerli milletvekilleri, kadın işsiz sayısı açısından tabloya baktığımızda 2003 yılında yapılan toplam başvuru sayısı 118.031 kişiyken 2018 yılında 1 milyon 805 bin 439 kişiye ulaşmış. Diplomalı işsizler olarak tanımladığımız, üniversiteyi bitiren genç kardeşlerimiz açısından tabloya bakıldığında, 2003 yılında yapılan başvuru sayısı 36.444 kişiyken 2018 yılında toplam başvuru sayısı 753.763 kişi olmuş, artış oranı yüzde 1.968.tabii ki bu tabloda bir de Türkiye'de üniversite okuyarak iş bulamayıp yurt dışına giden, ülkeyi terk eden gençlere baktığımızda da 137 bin kişi de bu şekilde ülkemizde iş bulamadığı için, kendi ülkesinde gördüğü eğitim gereğince uygun iş bulamadığı için Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan insanlar var. Evet, bu tablo iktidarınızın yaratmış olduğu tablo. Şimdi Türkiye'deki gerçek işsizlik oranına baktığımız zaman tamı tamına 8 milyon 112 kişi. Evet, bu işsizler ordusu iktidarınızın eseridir, bu eserle ne kadar övünseniz azdır diyorum." ifadelerini kullandı. 

KAMUBULTENİ.COM - ANKARA