CHP, İnfaz Düzenlemesi İçin Kararını Açıkladı

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi için son aşamaya gelindi. Kısa süre içinde düzenleme TBMM 'ye gelecek. CHP , düzenleme konusunda tutumunu açıkladı.

CHP, İnfaz Düzenlemesi İçin Kararını Açıkladı

Son dakika: CHP infaz düzenlemesi hakkındaki kararını açıkladı.

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesi için son aşamaya gelindi. Bugün son olarak AK Parti ve MHP 'li vekiller TBMM 'de bir araya geldi ve infaz düzenlemesini konuştu.

CHP 'NİN KARARI AÇIKLANDI

Mecliste bir basın toplantısı düzenleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel “CHP olarak cezaevlerindeki kapasite sorununa eskiden beri dikkati çekiyoruz. Cezaevlerimiz kalabalık, cezaevleri sağlıksız, insan onurunu incitecek şartlarda infaz gerçekleşiyor. Cezaevleri artık nöbetleşe uyunan, neredeyse nöbetleşe nefes alınan bir noktaya gelmiştir. Bu konu CHP dışında bir partinin de 2018'de gündemine girdi. MHP tarafından seçim vaadi olarak bir beklenti yarattı. Anlaşılıyor ki o duygular, o beklenti istismar edilerek kullanıldı. AK Parti, önceki yıl ittifak ortağının istismar ettiği bu alanı istismar alanı olarak gördü. Seçimlerden sonraki süreçte, 'Ceza indirimini gündemimize alacağız' denildi ve cezaevlerinde tutulanlar ile yakınlarının yüksek beklentilerine sebebiyet vermişlerdi. Ancak seçim geçti ne AK parti ne de MHP bu konuda oralı olmadı." dedi.

SALGIN İKNA ETTİ

AK Parti ’nin birinci yargı paketi ile konunun gündeme geleceğini duyurduğunu ancak bunun gerçekleşmediğini söyleyen Özgür Özel, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’un, bugün yaptığı açıklamada, ikinci yargı paketinin gelecek hafta geleceğini ancak infazın burada olmayacağını, infaz kanunu düzenlemesinin siyasi partilerle görüşüleceğini söylediğini belirtti. CHP'nin, AKP ve MHP'yi infaz düzenlemesi konusunda ikna edemediğini, koronavirüs salgınının ise bu iknayı gerçekleştirdiğini kaydeden Özel, şöyle devam etti:

"Burada konuya yaklaşımımız, tarihsel yaklaşımımızla uyumludur. Türkiye'deki cezaevlerinin kapasite sorunu vardır. Cezaevlerinde insanlık dışı bir infaz sistemi uygulanmaktadır. Bu konuda yapılacak düzenlemeye olumlu katkı vereceğiz. Temel yaklaşımımız, reddedici değildir, uzun süredir yaptığımız çağrının karşılık bulduğunu görüyoruz. Üzerinde çalışacağız ve olumlu katkı sağlayacağız. Hasta, tutuklu ve hükümlülerin bir an önce cezaevlerinden tahliye edilmesi gerektiği çağrımızı yineliyoruz. Koronavirüs en çok hastaları tehdit ederken, salgının yayılma riski nedeniyle bir düzenleme yapılması tartışması varsa, hasta tutuklu ve hükümlüler farklı adli kontrol yöntemleriyle evlerinde ya da hastanelerde denetim altında tutulmalıdırlar. Düzenleme sadece hükümlüleri kapsamaktadır. Ancak cezaevlerindeki sorunun önemli bir kısmı tutuklularla ilgili. İçeride yılları aşan sürelerde sadece iddianame bekleyenler var. Bugün Türkiye'de çok sayıda tutuklu ön infaz görmektedir. Belki de hiç ceza almayacakları davalardan ön infaz görmektedirler. Bunun için düzenlemeyi sadece hükümlüler için yapmak sorunun önemli bir kısmını da dışarıda bırakmak olur."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA