Yine Yarasadan Çıktı: Koronanın Akrabası Yeni Virüs Tespit Edildi

Koronavirüsün akrabası olduğu bildirilen ve yarasa kaynaklı olduğu bildirilen yeni bir virüs tespit edildi. Yeni virüsün adı RACCS203 olarak açıklandı.

Yine Yarasadan Çıktı: Koronanın Akrabası Yeni Virüs Tespit Edildi

Yine yarasadan çıktı: Koronaya benzeyen bir virüs daha bulundu.

Singapur Üniversitesi’nden Profesör Lin-Fa Wang liderliğindeki uluslararası bir ekip toplandı ve yaptıkları incelemeler sonrası önemli açıklamalarda bulundular. Söz konusu kurul, yeni tip corona virüse (Covid-19) neden olan Sars-CoV-2 ile akraba olan birçok virüs türünün Asya’nın çeşitli bölgelerinde görüldüğünü, birçok yerde bu virüsün görüldüğü bildirildi. Konu ile ilgili açıklama yapan Bilim İnsanları, Tayland'ın doğusunda bulunan bir vahşi yaşam sığınağındaki at nalı yarasalarında coronaya benzeyen bir virüs daha ortaya çıktığını bildirdi. 

Söz konusu keşif, ilgili virüslerin bulunduğu alanı 4 bin 800 kilometrelik  bir mesafeye kadar genişletti.

TAYLAND'LA SINIRLI

Söz konusu çalışma Nature Communications adlı dergide yayımlandı ve dünyada geniş yankı uyandırdı.  Araştırmacılar, örnekleme alanının yalnızca Tayland ile sınırlı olduğunu, ancak Sars-CoV-2 ile yüksek derecede genetik bağa sahip olan corona virüslerin birçok ülkedeki yarasalarda yaygın olarak bulunduğundan emin olduklarını ifade etti. Konu ile ilgili daha önce yapılan araştırmalar, yeni tip virüsün insanlara yayılmadan önce büyük olasılıkla yarasalardan çıkmış olabileceğini bildirdi. 

YÜZDE 91 BENZİYOR: ÇİN'DEKİ DİĞER VİRÜSLE AKRABA

Üniversite araştırmacıları, at nalı yarasalarında olan virüsü RACCS203 olarak adlandırdı. Yeni virüs koronavirüs ile genetik olarak yüzde 91.5 benzerlik sergiliyor. Bunun yanı sıra bilim insanları, Çin'in Yunnan eyaletinde yarasalarda yeni virüsün genomuna yüzde 93.6 benzeyen RmYN02 virüsü ile yakındna akraba olduğu bildiridli. 

Bununla birlikte araştırmacılar, Güney Tayland'daki yasalarda ve bir pangolinde bulunan antikorları inceledi. Antikorların pandemik virüsü nötralize ederek etkisiz hale getirdiği  belirtilirken, bu durumun yeni tip corona virüsü Güneydoğu Asya'da dolaştığının bir başka kanıtı olduğu aktarıldı.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA