Yarasadan Çorba mı Olur? Çinlileri 13 Yıl Önce Uyarmışlar Ama...

Corona virüs ile ilgili kritik bir detay ortaya çıktı. 2007 yılında yayımlanan bir makalede Çinlilere yarasa uyarısı yapılmış ve yeni bir virüsün doğabileceği söylenmiş.

Yarasadan Çorba mı Olur? Çinlileri 13 Yıl Önce Uyarmışlar Ama...

Vuhan 'da ortaya çıkan ve 10 binden fazla kişinin ölümüne neden olan corona virüs ile ilgili dikkat çeken detay ortaya çıktı.

3 ayda tüm dünyaya yayılan ve Antartika hariç tüm kıtalarda görülen , ölümlere neden olan corona virüsün hayvanlardan insanlara geçtiği açıklanmıştı. 

İlk belirlemelere göre Çinlilerin yediği yarasa çorbasından bulaştığı bildirilen corona virüs için uyarının SARS salgını sonrası geldiği öğrenildi. 

2003 yılında  sona eren SARS salgınından 4 yıl sonra 2007 senesinde önemli bir yazı yayımlanmış

Salgının sona ermesinin ardından  dört bilim insanı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Amerikan Mikrobiyoloji Derneği 'nde 2007 yılında yayımlanan akademik makalede virüsle ilgili uyarılara yer verildiği görüldü.  

Çinliler SARS'tan sonra korona konusunda uyarıldı ve virüsün ortaya çıkma ihtimali Çinlilere hatırlatılmış.

Vincent C. C. Cheng, Susanna K. P. Lau, Patrick C. Y. Woo, ve Kwok Yung Yuen isimli 3 bilim insanının imzasını taşıyan ve Amerikan Mikrobiyoloji Derneği 'nin dergisinde yayımlanan akademik makalede , daha o dönem insanlar ile yarasalar arasındaki ilişkiye dikkat çekilmiş ve yeni bir virüs çıkma ihtimali olduğu , insanların bu ihtimali gözardı edilmemesi gerektiğine yer verildi. 

23 sayfalık makalede, SARS ile vahşi hayvan satışı arasındaki bağlantıya şu şekilde yer verildi:

"Ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu SARS koronavirüs yeni milenyumun ilk önemli pandemik salgını. Çin'in güneyindeki hızlı ekonomik büyüme misk kedisi gibi hayvansal protein talebine neden oldu. Çok sayıda ve çeşitli türdeki bu vahşi memeli hayvanların tıka basa dolu kafeslerin içinde biyo-emniyet önlemlerinden yoksun pazarlarda satılması bu virüsün hayvanlardan insanlara geçmesine neden oldu."

YARASALARDAN UZAK DURUN

Söz konusu makalede Çinlilere yeni virüs konusunda dikkatli olmaları gerektiği söylenmiş. Makalede, "2003 yılının sonlarına doğru SARS'ın ortaya çıkışı Çin'in güneyindeki vahşi yaşam marketlerinde nalburunlu yarasaların benzer bir virüsü taşıdığı döneme denk geldi. Bu yarasalar tehlike içeren virüsün geçişinde etkili oldu" cümleleriyle izah edilmiş ve yarasalara dikkat edilmesi , yeni bir virüsün yayılma tehlikesi olabileceği bildirildi.