Vakalar Neden Yükseliyor , Kısıtlamalar Kalkacak mı? Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı

Koronavirüs vakalarının yeniden artması ve mutasyona uğrayan virüsün 17 şehirde görülmesi sonrası flaş açıklama geldi. Açıklamada korona vakalarının neden arttığı, artma sonrası kısıtlamaların durumunun ne olacağı konularına değinildi.

Vakalar Neden Yükseliyor , Kısıtlamalar Kalkacak mı? Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı

Kısıtlamalarda gevşeme açıklaması.

Uzmanlar, son günlerde artan koronavirüs vakaları sonrası kısıtlamalarda bir gevşeme olup olmayacağı konusuna değindi. 

Prof. Dr. Levent Akın, son günlerde koronavirüs vakalarının neden yeniden arttığı sorusuna, "Mutant virüs Türkiye’de dolaşımda. Ancak vaka artışlarının nedeninin mutant virüs olduğu yönünde bir kanıt yok. Ama tabii ki yakından takip ediliyor. Vaka artışındaki en önemli neden kısıtlamalardan bunalan toplumun biraz daha kuralları aşması. Çünkü cumartesi, pazar günleri sokağa çıkma yasağı olduğu halde alışveriş bahanesiyle pek çok kişinin dışarı çıktığını görüyoruz. Tabii ‘aşı geldi olay çözüldü’ gibi bir rahatlık da var. İngiltere’deki mutant virüsün yarattığı yayılma, tüm önlemlere rağmen devam ettiği için şubatın ikinci yarısında Türkiye’de etkili olup olamayacağının da değerlendirilmesi, kısıtlamaların azaltılması konusunda etkili olabilir." şeklinde yanıt verdi.

"KISITLAMALARDA GEVŞEME OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM"

Prof. Dr. Sema Kultufan Turan ise vaka artışı sonrası kısıtlamaların kademeli şekilde kaldırılıp kaldırılmayacağı meselesine değindi ve "Bizim aslında planımız 50 milyon aşı. Ancak tabii peyderpey gelen aşılar sürecin devam etmesi anlamında bizi rahatlatacaktır. Halkın aşıya olan duyarlılığı ve beklentisi çok yüksek. Aşı kabulü çok iyi oldu. Oluşturulan aşılama sistemi de gayet iyi işliyor. O nedenle aşılama çok hızlı. Vaka artışının iki nedeni olabilir. Birincisi aşılama sürecinin başlamasıyla halkta rahatlama olabilir, ikincisi Avrupa’da yayılan salgın bize de yansıyor. Ülkemizde mutant virüs henüz çok tespit edilmiş değil. Şu anda kısıtlamalarda bir gevşeme olmayacağını tahmin ediyorum. "

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA
Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/koronavirus-salgininda-3-hayati-soru-bilim-kurulu-uyeleri-hurriyet-icin-yanitladi-41728182