Vaka sayılarında düşüş bekleniyor! Uzmanlar konu hakkında açıklamalarda bulundu

Bilimleri Kurulu Üyelerinden Mustafa Necmi İlhan, "Şu an dünyadaki düşüş eğilimini de dikkate aldığımızda, vaka sayıları bir parça daha böyle gidip sonra sabitleşip ardından da aşağı doğru yön alabilir" diyerek vaka sayılarında düşüş beklediklerinin aktardı.

Vaka sayılarında düşüş bekleniyor! Uzmanlar konu hakkında açıklamalarda bulundu

Bilimleri Kurulu Üyesi olan ayrıca  Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Mustafa Necmi İlhan yapmış olduğu açıklamalarda vaka durumunu değerlendirdi.25 Temmuz-1 Ağustos arasındaki haftalık vaka sayılarında görülen artışa dikkat çeken ilhan, 1 hafta içerisinde günlük yaklaşık 58 bin yeni vaka görüldüğünü, 48 vatandaşın ise vefat ettiğini belirtti. Vakaların bir önceki haftaya oranla arttığını söyleyen İlhan vaka sayılarında artış olmasına rağmen yayılım hızının azaldığını belirtti.


İlhan, vaka sayılarındaki azalma beklentilerine ise şu değerlendirmelerde bulundu."Vaka sayılarındaki azalma belli bir pik seviyesini görüldükten sonra gerçekleşiyor. Bu nedenle eylül başına kadar olan dönemde vakalar bir miktar daha yukarı gidebileceği gibi sabitleşip aşağı yönlü seyre de geçebilir. Dünyada, özellikle yakınımızda olan Avrupa bölgesindeki düşüş eğilimini ve Türkiye'ye yansımalarının genellikle iki hafta sonra olduğunu dikkate aldığımızda, vaka sayılarının bir parça daha böyle gidip sonra sabitleşip ardından da aşağı doğru yön alabileceğini düşünebiliriz."dedi.

"15 gün-1 ay içinde rakamlar aşağı inebilir"

Vaka sayılarında düşüşün bazı faktörlere bağlı olduğunun altını çizen uzmanlar yeni varyantlardaki bulaştırıcılık düzeyi, insanların bireysel önlemlere uyması, aşı ve hastalığı geçirmeyle insanların Covid-19'a karşı bağışıklık kazanmasının vaka sayılarındaki değişimleri etkilediğini aktardı.
Vakaların artık bulaştırıcılığın artık belli bir doygunluğa ulaştığını düşündüklerini söyleyen İlhan 15 gün-1 ay içinde vaka sayılarının aşağı doğru gidebileceğini söyledi.

Hatırlatma dozu ve grip aşısı uyarısı

Prof. Dr. İlhan hastalığın seyrinde bireysel önlemlerin alınabileceği, maske konusunda toplumun hassasiyeti göstermediğinin altını çizerek aşılamaya dikkat çekti.
Uzmanlar tüm vatandaşları uyararak hatırlatma dozu ve eksik doz aşılarını yaptırmalarını önerdi. Kış aylarının gelmesiyle grip mevsiminin de başlayacağını dikkat geçen İlhan grip aşısının süreci daha az hasarla atlatılacağını aktardı.