Türkiye'deki Corona Salgını İçin Sevindiren Açıklama: "Hastalığın Şiddeti Azaldı"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, katıldığı bir programda virüs ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Kara yaptığı açıklamada eski ile karşılaştırıldığında çok daha iyi durumda olduğumuzu , hastalığın şiddetinin azaldığını söyledi.

Türkiye'deki Corona Salgını İçin Sevindiren Açıklama: "Hastalığın Şiddeti Azaldı"

Türkiye 'deki korona salgınından iyi haber.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, katıldığı bir canlı yayın programında salgın ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek vaka artışı ile ilgili açıklamada bulunan Kara, bu konuda  vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi. 

ARTIŞ BEKLENEN AYLAR

Prof. Dr. Ateş Kara, virüsün doğası gereği Kasım ve Aralık aylarında vaka artışı olabileceğini söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"Bugün klinik bulgular daha hafif. Bugüne kadar çok fazla deneyim kazandık. İlaçlar ve uygulama konusunda.

"ÇOK DAHA İYİ DURUMDAYIZ"

Eskiyle karşılaştırdığımızda rakam benzer görünebilir ama çok daha iyi durumdayız. Türkiye rakamlarda aşağı inişi sağlanmıştı biraz yükselmemiz oldu ama son 3 günde biraz aşağı indi. Yine de bunu söylemek için erken, biraz daha indiğini görmek lazım.

Normal yaşama dönmemiz gerekiyor ve aradaki bazı kuralları aksatmak, virüs bitti düşüncesi içinde hareket etmek rakamların yükselmesine neden oldu. Bugün çok daha fazla mesafe, maske ve el hijyenine uyma dönemindeyiz.

HASTALIĞIN ŞİDDETİ AZALDI

Biz daha fazla tecrübe kazandık dünya geneli olarak, belki de yaş dağılımına bakıldığında biraz daha genç nüfusun yeni tanılar oranında yükselmesi hastalık şiddetin azaltılmasının etkisi olabilir.

İklimin etkisi çok az da olsa etkili olabilir. Mart ya da nisan ayı gibi ağır bulgularla gelmiyor hastalar. Makine veya yoğun bakımdaki ihtiyaç eskisi gibi değil.

SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA ARTIŞ YAPABİLİR AMA...

Virüsün özelliklerine ve gidişatına bakınca doğası gereği sonbahar ve kış aylarında artış yapma ihtimali var gibi görünüyor. Ancak bunu söylemek için haziran ve temmuzdaki özelliğini değerlendirmeliyiz dünya gidişatına göre. Güney Yarım Küre'de kış başladı oraya da bakmak gerekiyor.

Aralık ve ocakta nasıl bir seyir olacağını daha iyi söyleyebiliriz. Ama bugünkü izlenime göre kasım ve aralık gibi artış olacağını söyleyebiliriz.

Hastalarda belirtilerde artış mı olacak yoksa mevsimsel olarak solunum yolu enfeksiyonu olarak mı gelecekler bilemeyiz. Ama bireysel olarak ben mevsimsel özellikler yüzünden gelebilirlermiş gibi bir izlenime sahibim. Bu benim öngörüm.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA