Türkiye'de Koronavirüs Bu Tarihlerde En Yüksek Seviyeye Çıkacak (Pik Nedir?)

Evrensel 'den Birkan Bulut , bugün kaleme aldığı yazısında Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Alpay Azap ile röportajını yazdı. Röportajda sokağa çıkma yasağı, salgının pik yapacağı nokta ve diğer detaylar yer aldı. 

Türkiye'de Koronavirüs Bu Tarihlerde En Yüksek Seviyeye Çıkacak (Pik Nedir?)

Corona salgınının pik yapacağı tarih hakkında açıklama.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Mart ayının ikinci haftasında Türkiye 'de görülen ve yayılan korona salgını ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Azap, salgının yayılma hızı, alınması gereken önlemler, hastanelerin durumu ve sokağa çıkma yasağı çağrısı  konuları hakkında Evrensel Gazetesi ne açıklamalarda bulundu.

SALGIN NE ZAMAN PİK YAPACAK?

Salgının diğer ülkelerde 6 ve 8 'inci haftalarda pik yaptığını söyleyen Azap , Türkiye 'de de bu tarihlerde salgının pik yapmasını beklediklerini ifade etti ve sokağa çıkma yasağı konuusnda bölgesel ihtiyaçlara göre karar vereceklerini söyledi.

Salgının yayılması sonrası yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranının artacağını söyleyen Azap , “Yoğun bakım ünitelerinde tam rakam veremeyeceğim ancak şimdilik kapasitenin yetersiz kaldığı bir durum söz konusu değil. Ancak hastalığın 7-10. günden sonra ağırlaşması nedeniyle önümüzdeki haftalarda yoğun bakım yataklarına olan ihtiyaç artacaktır” dedi.

Türkiye 'de ilk vakanın üzerinden 23 gün geçti. 3. hafta içine girilmesi ile birlikte vaka sayısında da artış yaşandı. Test sayısının artması nedeniyle artan vakaların 6 ile 8 'inci haftalarda pik yapacağı açıklandı.

Azap açıklamasında, "Bu süreçte vaka sayısının hızla artması bekleniyordu. Özellikle 100. vakadan sonra tüm ülkelerde hızlı bir artış söz konusu oluyor. Bizim ülkemizde de bu gerçekleşti, gerçekleşiyor. Bu artışı dizginlemek en önemli hedef, artışı yavaşlatmak için önlemler alınmalı. Olumlu yanı hastalara verilecek tedaviler konusunda hiçbir sıkıntı yok. Dünyada kullanılan hemen hemen bütün tedavi yöntemlerini ülkemizde bulabiliyoruz. Olumsuz yanı ise dolaşımı kısıtlamaya yönelik alınan önlemlere rağmen halen hastalığın hızla yayılması." dedi. 

6 VE 8 'İNCİ HAFTALAR

Salgınn pik yapacağı tarihler hakkında da konuşan Azap, "Salgın diğer ülke örneklerinde gördüğümüz üzere genellikle ilk vakadan 6-8 hafta sonra pik yapıyor ve birkaç hafta sonra azalmaya başlıyor. Bizde de böyle olması beklenir." dedi ve sokağa çıkma yasağı konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Sokağa çıkma yasağı C planı olarak ele alınıyor. Peki bazı büyükşehirlerde kısmi sokağa çıkma yasağı, karantina gibi önlemler öneriyor musunuz?
Bu tür dolaşımı kısıtlayıcı önlemler il hatta ilçe bazında düşünülerek hayata geçirilmeli. 27 Mart’tan sonra çalışmaya başlayan il pandemi kurulları, kendi il ve ilçelerindeki durumu en iyi şekilde değerlendirip, sorunları ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini en doğru şekilde belirleyebilecektir. Hangi kısıtlamanın, nerede, nasıl ve ne kadar süreyle hayata geçirileceğine bilimsel temelde eldeki verilere bakarak karar verilmesi gerekir. Bunu da bileşiminde yer alan halk sağlığı uzmanları, bilim insanları sayesinde il pandemi kurulları verecektir."

Pik Nedir: Pik , bir durumdaki en üst seviye.

Koronavirüsün pik yapması  ne demek: Pik yapması , artış hızında en yüksek seviyeye ulaşması demektir.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA