Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli : Gıda Konusunda Hiç Bir Sorunumuz Yok! Türkiye Kendi Kendine Yeten Bir Ülke

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, koronavirüs pandemisi ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli : Gıda Konusunda Hiç Bir Sorunumuz Yok! Türkiye Kendi Kendine Yeten Bir Ülke

Bakan Pakdemirli, salgının ardından başlayan alışveriş çılgınlığına değinerek, Türkiye'de gıda konusunda herhangi bir sorun olmadığını belirtti.

%60-70 ARTIŞ VAR

Albayrak, "Tabii Türkiye'nin gıda stoğuyla ilgili hiçbir problem yok. Bazıları çok hazırlıklıydı. Bazıları istekliydi. Biz dedik ki stok seviyelerinizi arttırın. Ön hazırlık için bunu konuşalım. 11 Mart'tan itibaren geçen yılın aynı dönemine göre alışverişlerde yüzde 60-70 artış görünüyor. Vatandaşlarımız evde de olsa tüketilecek oran belli. Stoklanan kalemlerle alakalı daha fazla tüketemeyecekler sonuçta." dedi.

MARKET RAFLARINA GEREKLİ TAKVİYELER YAPILDI

Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke olduğunu, et , hububat kısmında her kısımda stokların yeterli olduğunu söyleyen Pakdemirli, 1 milyar doların üzerinde balık ihracatı yapan bir ülke konumunda olduğumuzu söyleyerek, "Görürsek, gerekli tedbirleri alırız. Ne et, süt, makarnada eksik yok. Market raflarımıza gerekli takviyeler yapıldı. Bunlar hijyen, kolonya kısmındaydı. Özellikle üretim açısından etil alkol erişime problem kalmadı." diye konuştu.

ÇİFTÇİLERE 1 MİLYAR 572 MİLYON 500 BİN LİRA DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

Çiftçilere 1 milyar 572 milyon 500 bin lira tutarında ödeme yapılacağını da söyleyen Tarım ve Orman Bakanı, "Desteklerimiz hakkında da kimlik numarasının kimlik numarasına göre ödemeler yapılacak. Bugün son numarası 0 olanlara bugün başlanacak. Saat 18.00'den sonra ödenecek. Toplam 1,5 milyar lira desteğimiz var. Mazot desteği, dane mısır desteği, hububat bakliyat desteklerimiz var. Ayrıca kimlik numarası 2 ile bitenler 27 Mart'ta, 4 olanlar 3 Nisan'da ve 6-8 olanlar 10 Nisan'da saat 18.00'den sonra ödenecek.503 projeye hibemiz var. 450 milyon liralık bir yatırım olacak. Hibeler için internetten sonuçlara bakabilirler. 42 ilde 16 yatırıma da destek sağlıyoruz. Yığılma olmasın diye Haziran ayına başvuruları çekeceğiz." diye konuştu. Artan kolonya talabine ilişkin üretim konusunda sıkıntı olmadığını belirten Pakdemirli, at yarışlarının da ertelendiğini söyledi.

AT YARIŞLARI ERTELENDİ

Pakdemirli, "At yarışlarını erteledik. Minimumda bu hareketlerin olmasını istedik. Bu yüzden erteledik. Şu anda herhangi bir tarihle ilgili karar almadık. Corona virüs seyrine göre alma düşüncemiz var." dedi.