"Tam Kapanma Olmazsa Daha Şiddetli bir Pandemi İle Karşılaşacağız"

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim dalı Üyesi Prof. Dr. Murat Akova, koronavirüs pandemisinde gelinen son durum ve alınması gereken önlemlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Tam Kapanma Olmazsa Daha Şiddetli bir Pandemi İle Karşılaşacağız"

Basın mensuplarının pandemide alınan önlemlere ilişkin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Akova, tam kapanma olmaması durumunda 2-3 ay içerisinde pandeminin seyrinin daha da ağırlaşabileceği uyarısında bulundu. Aşı konusunda da sorulara yanıt veren Akova, Çin aşısının şimdiye kadar 1200 sağlık personeli dışında 3 bin gönüllüye uygulandığını, alman aşısının da 79 gönüllüye uygulandığını bugüne kadar herhangi bir ciddi yan etkinin görülmediğini söyledi. Çin'den ilk etapta gelecek aşının yetersiz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akova, ilk uygulamanın da Ocak başlangıcı itibariyle yapılabileceğini söyledi.

Pandeminin önlenmesindeki en önemli etkenlerden birinin de izolasyon olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Akova, "Tam kapanma olmazsa takip eden 2-3 ay içerisinde muhtemelen çok daha şiddetli bir pandemi ile karşı karşıya kalacağız. Zaten pandeminin ortadan kalkması ancak aşı ile olacak. Aşılar da bu kadar kısa üre içerisinde yeni hazırlanan aşılar olduğu için bir tereddüttün ve korkunun olması doğal. Öte yandan bütün bunları değerlendirirken eldeki bilimsel verilere bakarak karar vermek lazım. Hem 'mRNA' aşısı dediğimiz Pfizer/BioNTech aşıları hem Çin menşeli aşı aslında farklı yöntemlerle uygulanan; ama şimdiye kadar yapılan klinik çalışmalarda hem etkinliği gösterilmiş hem de yan etkilerinin en azından denendikleri süre içerisinde ciddi boyutta olmadığı gözlemlenmiş aşılardır. Çalışmaya katılan gönüllüler uzun süre takip edilecekler. Kitlesel aşılamalar başladığı zaman 30-40 bin kişide görmediğiniz birtakım yan etkilerin milyonlarca insanı aşıladığınız zaman ortaya çıkma olasılığı var. Ama şu anda elimizde olan veriler, bu aşıların güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor. O verilere güvenerek aşıları yapmak zorundayız; başka çıkar yol gözükmüyor" ifadelerini kullandı.