Son Dakika: Sokağa Çıkma Yasağı ve Maske Takmayana Ceza Açıklaması

Son dakika haberi: Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu 'ndan sokağa çıkma yasağı ve maskesiz kapalı ortama girenlere ceza konuları gündeme geldi.

Son Dakika: Sokağa Çıkma Yasağı ve Maske Takmayana Ceza Açıklaması

Sokağa çıkma yasağı ve maske takmayana ceza açıklaması.

Çarşamba günü Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantı sonrası basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı şehirlerde kısmi vaka artışlarının yaşandığını söyledi. Bakan Koca İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya'da ise vaka sayısının azaldığını söyledi. 

VAKA SAYILARINDA 

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre yasakların kaldırılmasının ardından vaka artışının olmadığı , korkulanın olmadığına yer verildi. Vaka sayısının 900 'lerde kalmasının , yüzde 20 'lik kesimin kuralları ihmal etmesi nedeniyle olduğuna yer verildi. 

Kurulda vaka sayılarının belirli bir bantta takıldığına dikkatler çekildi ve yapılan değerlendirmede 20 Mayıs tarihinden bu yana vakaların sürekli 800-900 'lü rakamlar arasında gidip geldiğine , bunun ana nedeninin ise toplumda yüzde 20'lik bir kesimin kuralları ihmal etmesi olduğuna yer verildi.

Hazırlanan modellemeye göre vaka sayısının Haziran ortalarına kadar günlük 500 'e inmesi , Temmuz itibarıyla da 100 'ün altına düşeceği bildiriliyordu. 

GELENEKSEL OLAYLAR

Asker uğurlamaları, geçmiş bayram kutlama ziyaretleri, nişan , taziye ve kapalı alanlarda yapılan bazı faaliyetler , sokağa çıkma yasağının kaldırılması sonrası yığılmalar olduğu, bu yığılmalar nedeniyle vaka sayılarının 800-900 'lerde kaldığı bildirildi. 

Kurul tarafından yapılan değerlendirmede, "Bu açılımların çok fazla olumsuz yansıması olmadı. Açılımlar, vakaların azalma hızını düşürdü. Bunun tek sebebi ihmaller. Bu ihmaller yaygın değil. Aksi halde İran'da olanlar bizde de olurdu. Lokal olarak kurallara uymayanlar var" görüşüne yer verildi. 

MASKE TAKMAYANA CEZA 

Kurul direncin kırılması için özellikle kapalı alanlarda maske takmayanlara ceza kesilmesini istedi. 

VAKA ARTIŞI OLAN YERLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI OLABİLİR

Kurulda yığılmaların olduğu , vakaların arttığı , potansiyel kümelerin yaşandığı şehirlerde gerekirse sokağa çıkma yasağının yeniden getirilmesi yönünde görüş bildirildi. 

40 ŞEHİRDE MASKESİZ DOLAŞMAK YASAK

Aşağıdaki 40 şehirde maske takmadan dolaşmak yasak:

  1. Adıyaman,
  2. Afyonkarahisar,
  3. Aydın,
  4. Amasya,
  5. Bursa,
  6. Balıkesir,
  7. Bartın,
  8. Burdur,
  9. Bolu,
  10. Diyarbakır,
  11. Denizli,
  12. Düzce,
  13. Elazığ,
  14. Erzurum,
  15. Gaziantep,
  16. Gümüşhane,
  17. Isparta,
  18. Iğdır,
  19. İzmir,
  20. Kırıkkale,
  21. Kırklareli,
  22. Konya,
  23. Kahramanmaraş,
  24. Kocaeli,
  25. Kütahya,
  26. Kars,
  27. Kastamonu,
  28. Karabük,
  29. Kayseri,
  30. Karaman,
  31. Muğla,
  32. Mardin,
  33. Malatya,
  34. Sakarya,
  35. Siirt,
  36. Şanlıurfa, ,
  37. Uşak,
  38. Rize,
  39. Tunceli,
  40. Zonguldak

BU HAFTA SONU YASAK VAR MI?

13 ve 14 Haziran tarihlerinde sokağa çıkma yasağı yok.